Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem.
Najlepszy przepis na surówkę z czerwonej kapusty.
Idealna surówka do obiadu i nie tylko. Kochają ją chrupać dorośli, ale
również dzieci. Świetnie komponuje się na kanapce i w pobliżu ziemniaków,
frytek, czy mięsa. To idealny towarzysz pierogów ruskich. Moje dzieci
uwielbiają!
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?
Składniki:
- pół małej główki czerwonej kapusty
- 1 mała cebula czerwona
- 1 duże kwaśne i twarde jabłko lub więcej
- 2 marchewki
- spora garść siekanego koperku i natki pietruszki
- 4 łyżki majonezu + 4 łyżki lub więcej oleju rzepakowego z pierwszego
tłoczenia
- 5 łyżek lub więcej octu jabłkowego
- dodatkowo : łyżeczka pierzu mielonego, 2 płaskie łyżeczki soli, łyżeczka
cukru
Jak przygotować surówkę z modrej kapusty?
Surówkę z kapusty zacznij szykować od wybrania ładnej połówki czerwonej
kapusty. Czerwoną kapustę poszatkuj na mandolinie lub w robocie ze specjalną
nakładką do szatkowania. Zaraz po kapuście poszatkuj cebulę. Odłóż na bok.
Jabłka i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach . Dodaj koperek, natkę
pietruszki wymieszaj wszystko razem.
Przygotuj majonez. Dopraw go solą i pieprzem, zmiksuj razem z olejem i tak
przygotowany sos majonezowy wmieszaj w surówkę. Przełóż do pojemnika i
pozostaw na noc do przegryzienia się wszystkich składników.
Mam właśnie w lodówce pół główki czerwonej kapusty. Już wiem jaka będzie z niej jutro surówka do obiadu :)
OdpowiedzUsuńByła na pewno pyszna!
UsuńKasiu jakie piękne zmiany na blogu, wow! A surówka na pewno będzie próbowana:-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję! Kilka lat myślałam nad zmianami, aż dojrzałam do tego ! To mój wielki dzień, dziś, pierwszy raz :-)
Usuń