Smażone surowe ziemniaki

 Dodatek obiadowy z ziemniaków i buraka. 

Kuchnia ukraińska.



smażone surowe ziemniaki,o!ukraina Weronika Marczuk
O!Ukraina


Smażone surowe ziemniaki to oryginalny tytuł potrawy z książki "O!Ukraina" Weroniki Marczuk. Dlaczego zatrzymałam się na na tej potrawie? Z kilku powodów, po pierwsze byłam ciekawa, jak to smakuje, a po drugie, rzeczy proste są przepyszne! Danie jest faktycznie niesamowicie proste i co ciekawe- aromatyczne, chrupiące, niezwykłe ! 

To oryginalny sposób na podanie ziemniaka solo lub jako dodatek do mięsa, surówki. 

smażone surowe ziemniaki,o!ukraina Weronika Marczuk
kuchnia ukraińska


Jak przygotować smażone ziemniaki? 

Składniki:

- 3 - 4 surowe ziemniaki

- 1 duża cebula

- 1 burak

- olej do smażenia lub słonina. Ja smażyłam na oleju rzepakowym.

smażone surowe ziemniaki,o!ukraina Weronika Marczuk

smażone surowe ziemniaki,o!ukraina Weronika Marczuk


Wykonanie:

Ziemniaki kroimy w cienkie słupki. Wrzucamy na rozgrzany olej. Przyrumienione z jednej strony ziemniaki obracamy i posypujemy solą. Dodajemy cienko pokrojony burak i cebulę. Dosmaczamy pieprzem. Smażymy na dużym ogniu do 10 minut i przykrywamy pokrywką. 

Uwaga! Nie za dużo oleju! To nie frytowanie! 

Jeżeli ziemniaki zaczną się przypalać- dolewamy odrobinę oleju.

I to wszystko! 


smażone surowe ziemniaki,o!ukraina Weronika Marczuk


Weronika Marczuk pochodzi z Ukrainy. Z Polską związana jest od 30 lat. Tyle samo czasu minęło od dnia, w którym Polska, jako pierwszy kraj na świecie, uznała niepodległość Ukrainy. To między innymi właśnie z tego powodu Weronika Marczuk zdecydowała się wydać książkę : "O! Ukraina". 

O!Ukraina
O!Ukraina


Co w niej znajdziemy?

Łaskawo prosymo do ukraińskoji zemli!- z lekkim ukłonem wita Was chłopiec w wyszytej ręcznie, ięknej koszuli i niezwykłej urody dziewczyna w tradycyjnym, bogatym w kolory stroju. Trzymają w rękach okrągły, puszysty chleb z solą na ręcznie zdobionym "rusznyku". Tak od stuleci wygląda prawdziwe , ukraińskie powitanie- ważnych gości na uroczystośiach, rodziców i rodziny jako swatów , a nawet w urzędzie stanu cywilnego pary młodej, która musi stanąć na zdobionym ręczniku i ucałować chleb.

Jej książka to nie tylko opowieść o Ukrainie, ale także sprawdzone przepisy. To książka o sąsiadach dla sąsiadów. Autorce zależało, aby przełożyć smaki Ukrainy nie tylko na talerz- to są smaki wolności, smaki Dniepru, smaki podróży. Jeśli zagłębimy się w lekturę książki, to będziemy mieli wrażenie, że autorka poprowadzi nas za rękę po wszystkich odcieniach Ukrainy. Bo my nie znamy Ukrainy, ukraińskości. To bardzo przejmująca opowieść o kraju z piękną architekturą, smakowitą kuchnią. Poznamy też Ukrainę brzydką, biedną, bogatą i piękną. Taką prawdziwą, naszymi oczyma. 

Oprócz przepisów i opowieści w albumie znajdują się rozmowy z osobami z Polski i Ukrainy- m.in. z Jerzym Hoffmanem, Czesławem Mozilem, Agnieszką Korytkowską, czy Michałem Pirógiem- które mówią autorce o swoim doświadczeniu Ukrainy.

smażone surowe ziemniaki,o!ukraina Weronika Marczuk
O!Ukraina

smażone surowe ziemniaki,o!ukraina Weronika Marczuk
Smażone surowe ziemniaki


Chcesz dowiedzieć się więcej ? OTO STRONA INTERNETOWA KSIĄŻKI !

Serdecznie dziękuję za możliwość podróży na Ukrainę w świetnie wydanym albumie! Za każdy nieudziwniony przepis, za każdy szept i krzyk o niepodległość. Książka warta, aby się nad nią pochylić i zaplanować swoją podróż na Ukrainę. 

#wydawnictwosting 







Komentarze

  1. O książce już czytałam i jest na mojej liście zakupowej. Smażone ziemniaki z burakiem muszą być pyszne I na dodatek nie trudne w wykonaniu. Chętnie wykorzystam przepis. Dziękuję za polecenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babcia czasami mi takie smażyła, ale bez buraków i cebuli. Dobrze, że ta książka przypomina takie proste smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Książka jest świetna, także z niej korzystam, Zrobiłam już zielony barszcz i fuczki, wszystko było przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem jak smakuje,na pewno fajne rozwiązanie na szybką przekąskę ,zdrowa też jak nie przesadzi się z olejem. Zdecydowanie zainteresowałaś mnie książka.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!