Smażone surowe ziemniaki
Dodatek obiadowy z ziemniaków i buraka.
Kuchnia ukraińska.
O!Ukraina |
Smażone surowe ziemniaki to oryginalny tytuł potrawy z książki "O!Ukraina" Weroniki Marczuk. Dlaczego zatrzymałam się na na tej potrawie? Z kilku powodów, po pierwsze byłam ciekawa, jak to smakuje, a po drugie, rzeczy proste są przepyszne! Danie jest faktycznie niesamowicie proste i co ciekawe- aromatyczne, chrupiące, niezwykłe !
To oryginalny sposób na podanie ziemniaka solo lub jako dodatek do mięsa, surówki.
kuchnia ukraińska |
Jak przygotować smażone ziemniaki?
Składniki:
- 3 - 4 surowe ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 burak
- olej do smażenia lub słonina. Ja smażyłam na oleju rzepakowym.
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w cienkie słupki. Wrzucamy na rozgrzany olej. Przyrumienione z jednej strony ziemniaki obracamy i posypujemy solą. Dodajemy cienko pokrojony burak i cebulę. Dosmaczamy pieprzem. Smażymy na dużym ogniu do 10 minut i przykrywamy pokrywką.
Uwaga! Nie za dużo oleju! To nie frytowanie!
Jeżeli ziemniaki zaczną się przypalać- dolewamy odrobinę oleju.
I to wszystko!
Weronika Marczuk pochodzi z Ukrainy. Z Polską związana jest od 30 lat. Tyle samo czasu minęło od dnia, w którym Polska, jako pierwszy kraj na świecie, uznała niepodległość Ukrainy. To między innymi właśnie z tego powodu Weronika Marczuk zdecydowała się wydać książkę : "O! Ukraina".
O!Ukraina |
Co w niej znajdziemy?
Łaskawo prosymo do ukraińskoji zemli!- z lekkim ukłonem wita Was chłopiec w wyszytej ręcznie, ięknej koszuli i niezwykłej urody dziewczyna w tradycyjnym, bogatym w kolory stroju. Trzymają w rękach okrągły, puszysty chleb z solą na ręcznie zdobionym "rusznyku". Tak od stuleci wygląda prawdziwe , ukraińskie powitanie- ważnych gości na uroczystośiach, rodziców i rodziny jako swatów , a nawet w urzędzie stanu cywilnego pary młodej, która musi stanąć na zdobionym ręczniku i ucałować chleb.
Jej książka to nie tylko opowieść o Ukrainie, ale także sprawdzone przepisy. To książka o sąsiadach dla sąsiadów. Autorce zależało, aby przełożyć smaki Ukrainy nie tylko na talerz- to są smaki wolności, smaki Dniepru, smaki podróży. Jeśli zagłębimy się w lekturę książki, to będziemy mieli wrażenie, że autorka poprowadzi nas za rękę po wszystkich odcieniach Ukrainy. Bo my nie znamy Ukrainy, ukraińskości. To bardzo przejmująca opowieść o kraju z piękną architekturą, smakowitą kuchnią. Poznamy też Ukrainę brzydką, biedną, bogatą i piękną. Taką prawdziwą, naszymi oczyma.
Oprócz przepisów i opowieści w albumie znajdują się rozmowy z osobami z Polski i Ukrainy- m.in. z Jerzym Hoffmanem, Czesławem Mozilem, Agnieszką Korytkowską, czy Michałem Pirógiem- które mówią autorce o swoim doświadczeniu Ukrainy.
O!Ukraina |
Smażone surowe ziemniaki |
Chcesz dowiedzieć się więcej ? OTO STRONA INTERNETOWA KSIĄŻKI !
Serdecznie dziękuję za możliwość podróży na Ukrainę w świetnie wydanym albumie! Za każdy nieudziwniony przepis, za każdy szept i krzyk o niepodległość. Książka warta, aby się nad nią pochylić i zaplanować swoją podróż na Ukrainę.
#wydawnictwosting
O książce już czytałam i jest na mojej liście zakupowej. Smażone ziemniaki z burakiem muszą być pyszne I na dodatek nie trudne w wykonaniu. Chętnie wykorzystam przepis. Dziękuję za polecenie :-)
OdpowiedzUsuńBabcia czasami mi takie smażyła, ale bez buraków i cebuli. Dobrze, że ta książka przypomina takie proste smaki.
OdpowiedzUsuńKsiążka jest świetna, także z niej korzystam, Zrobiłam już zielony barszcz i fuczki, wszystko było przepyszne
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak smakuje,na pewno fajne rozwiązanie na szybką przekąskę ,zdrowa też jak nie przesadzi się z olejem. Zdecydowanie zainteresowałaś mnie książka.
OdpowiedzUsuń