Sałatka Koryncka

 Sałatka koryncka. 

Przepis na sałatkę z rodzynkami korynckimi.


Sałatka koryncka
Sałatka koryncka


Sałatka koryncka to nic innego jak pyszna , chrupiąca sałatka z dodatkiem rodzynek korynckich, zwanych koryntkami. Skąd pochodzą koryntki? To Egipcjanie jako pierwsi odkryli niesamowite zalety winogron suszonych na słońcu. Starożytni Rzymianie natomiast traktowali rodzynki jako remedium na wszelkie dolegliwości. Skąd się wzięły, jak powstały?


Żył raz pewien zły rolnik z Koryntu. Co winogron nie lubił do szczętu. Wsypał wszystkie do skrzynki. Lecz mu wyszły rodzynki. Dobry skutek kiepskiego konceptu!



Sałatka koryncka
Pyszna i szybka sałatka 


Koryntki posiadają wiele cennych składników odżywczych, m.in. żelazo, cynk, potas, magnez i witaminy z grupy C,E i z grupy B, oraz związki mineralne i antyoksydanty. Mają też właściwości oczyszczające krew i korzystnie wpływają na serce.


Przygotowałam bardzo smaczną sałatkę, którą we Włoszech podają jako antipasti.

Składniki na sałatkę koryncką dla 4 osób:

- miks sałat lub sałata masłowa

- pomidorki śliwkowe lub dobre twarde malinówki

-2 duże ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy

- 3 szalotki lub cebula czerwona

- ok.200 g sera feta lub toma

- kilka greckich oliwek 

- garść rodzynek korynckich

- szczypta oregano

- oliwa z oliwek

- ocet balsamiczny lub ocet winny do smaku, sól i pieprz

- opcjonalnie listki bazylii.

Przygotuj półmisek lub duży talerz i wyłóż sałatę, jeśli jest myta, nie ma sprawy- prosto z opakowania. Jeśli użyjesz sałaty masłowej, po prostu ją umyj i wysusz, porwij na małe kawałki i wyłóż na talerz. Pomidory okrój ,o górki obierz, cebulę też. Z podanych składników skomponuj pyszną sałatkę koryncką. Nie zapomnij o rodzynkach i serku. Przed podaniem posól i na świeżo dosmacz pieprzem . Dodaj ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Sałatka jest gotowa do degustacji.


Sałatka koryncka
Sałatka grecka 



Insalata di Corinto.


 Ingredienti per 4 persone:

- 1 piccolo cespo di lattuga cappuccina o misto d'insalate fresche
- pomodori freschi maturi e sodi
- 2 cetrioli di medie dimensioni 
- 3 cipollotti freschi oppure 1 cipolla rossa
- 200 g di formaggio fresco tomino o simili
- 12 olive greche
- 20 g di uvetta di Corinto
- 1 pizzico di origano 3
- 3 cucchiai di olio d'oliva extravergine
- 1 cucchiaio di aceto di vino bianco  o balsamico di Modena
- sale e pepe appena macinato

Calorie 334 (proteine 10, carboidrati 7, grassi 29)


Mondare la lattuga, lavarla,scolarla, asciugarla delicatamente con un canovaccio e tagliarla a lastrelle. Lavare i pomodori  e tagliarli a fette. Sbucciare i cetrioli, privarli dei semi e tagliarli a rondelle. Pellare la cipolla e tagliare. Tagliare il formaggio a dadini. Far macerare l'uvetta in una tazza con acqua tiepida , scolarla e asciugarla con un canovaccio pulito. Distribuire ingredienti nel piatto di portata la lattuga, pomodori etc e alla fine mettere il formaggio a dadini cosparso di origano e poi mettere sale, pepe, aceto e olio. Servire a tavola. 














Komentarze

  1. Jak ja się cieszę że wszystko lubię :) jak patrze na tą sałatkę to bym teraz zjadła. Kasiu salatka prezentuje się obłednie, a weekend podam ja znajomym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze jakoś sobie muszę radzić z tymi dniami które serwuje nam pogoda kropka jest 10:00 w tej chwili a jest tak ciemno że nie napiszesz nic bez użycia sztucznego światła to jest obłęd

      Usuń
  2. Uwielbiam takie kolorowe i chrupiące sałatki. To świetny pomysł na zdrowy posiłek.Z rodzynkami jeszcze nie jadłam, tym bardziej chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mają zupełnie inny smak niż nasze sułtańskie. Przypominają takie większe ziarna pieprzu. Osobiście używam ich oszczędnie ze względu na to że ogólnie rodzynki mnie odstraszają

      Usuń
  3. Piękna sałatka. Mam na nią ochotę. Koryntki bardzo lubię i często je wykorzystuję. Tylko jaka to sałata kapucynkowa Kasiu?

    OdpowiedzUsuń
  4. "Insalata cappuccina" to do złudzenia sałata przypominająca naszą masłową. Na Sycylii droższa niż zwykła romana.
    Główka "kapucyńskiej" jest ciemniejsza niż nasza masłowa a liście bardziej ściśnięte do środka, jest to również sałata ciężka ... pracując na magazynie na Sycylii wiele razy musiałam odrywać odstające zewnętrzne liście co niesamowicie mnie irytowało gdyż było to duże marnowanie produktu. Ale właśnie sałata Kapucyńska musi mieć okrągłą Łysą główkę kapucyna bez żadnych liści odstających na boki ,smakiem przypomina masłową jest bardzo delikatna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie i kolorowo się zrobiło u Ciebie od tej sałatki. Do zajadania rodzynek nie musisz mnie namawiać, swoją drogą fajnie usłyszeć o koryntkach a nie tylko o sułtankach 💖
    Sałatka 🥗 cudna i już sobie zapisuje Twój przepis,na weekend jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznaje się, nigdy nie jadłam sałatki w połączeniu z rodzynkami :D te całe połączenie składników zapowiada się bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!