Cytrynowe ziemniaki
Cytrynowe ziemniaki.
Ziemniaki cytrynowe- przystawka.
Cytrynowe ziemniaki-przystawka z ziemniaków |
Bogata w witaminy i sole mineralne przystawka z ziemniaków, to bardzo zdrowy dodatek do spotkań, który nie tylko odświeży i nada dodatkowego zapachu naszym przyjęciom i spotkaniom, ale również nasyci na dłuższą chwilę naszych gości. Zapach skórki cytrynowej będzie radosnym preludium niekończącej się uczty dla podniebienia.
Składniki:
- około 400 g ziemniaków żółtych
- pół cytryny BIO
- 50 g masła
- 2 łyżki tartego parmezanu
- wędzona słodka papryka
- sól
Cytrynowe ziemniaki-przystawka z ziemniaków |
Cytrynowe ziemniaki-przystawka z ziemniaków |
Przepis na przystawkę z ziemniaków:
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Obrane ziemniaki pokrójcie na plastry o grubości max.1 cm. Podgotujcie je około 10 minut i odcedźcie. Formę do pieczenia posmarujcie masłem i wyłóżcie plastry ziemniaków tak, aby lekko nachodziły na siebie. Posypcie wędzoną papryką, dodajcie trochę masła w plasterkach i posypcie parmezanem, dodajcie soku z połowy cytryny. Pieczcie w 200 stopniach około 20 minut do zezłocenia się ziemniaków. Na koniec, przed podaniem zetrzyjcie skórkę cytrynową.
Sok cytrynowy, dzięki swojej bogatej zawartości witaminy C i kwasów organicznych, ma właściwości antyoksydacyjne i ochronne przeciw szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Posiada również witaminy B1 i B2, sole mineralne- szczególnie potas, oligoelementy i flawonoidy dobrej jakości. Skórka i liście tego owocu posiadają aromatyczne substancje i olejki eteryczne, które okazują się być zbawienne dla całego aparatu oddechowego.
Cytrynowe ziemniaki-przystawka z ziemniaków |
Patate al limone.
Un contorno semplice e sano, per profumare le classiche patate al forno con l'intenso aroma della scorza di limone.
Ingredienti per 4 porzioni :
- 400 g di patate a pasta gialla
- mezzo limone non trattato
- 50 g di burro
- 2 cucchiai di parmiggiano grattugiato
- 1 izzico di papric affumicata
- sale
Preriscaldate il forno a 200 C. Sbuciate le patate e tagliatele a fettine dello spessore di 1 cm. Lessatele per 10 minuti in una csseruola con abbondante acqua leggermente salata e solatele bene. Ungete con meta del burro una capiente teglia da forno rotonda o rettangolare e foderatela con fettine di paptata disposte a raggiera in un unico strato. Cospargete con il resto del burro a fiocchetti, il parmiggiano grattugiato, la paprica e un pizzico di sale.
Dopo aver lavato e asciugato con cura la scorza del mezzo limone, grattugiatela finemente sulle patate, quindi irrorate con il succo, passandolo in un colino per trattenere i semi.
Infornate la teglia per circa 20 minut, o fino a quando la superficie delle patate non aparira ben dorata. Sfornate e servite ben caldo guarnendo,a piacere, con le scorzette di limone.
Buono e nutriente. Il succo di limone, grazie al suo alto contenuto di vitamina C e di acidi organici, ha attivita antiossidanti, protettive nei confronti degli effetti nocivi dei radicali liberi. Contiene inoltre vitamine B1 e B2, sali minerali (specialmente potassio), oligominerali e flavonoidiin buone quantita. La scorza e le foglie di questo agrume contengono invece essenze aromatiche e oli essenziali rivelatisi utili in molte affezioni dell'apparato respiratorio.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!