Marchewka BIO duszona z koprem włoskim
BIO marchewka duszona z fenkułem, porami i suszoną śliwką.
Przepis na duszony koper włoski.
Marchewka BIO duszona z koprem włoskim |
Wszechstronna marchewka słusznie zyskała sobie sławę dzięki właściwościom poprawiającym widzenie w ciemności. Jest bardzo bogata w karetonoidy, które zwalczają różne choroby i jest idealnym warzywem dla całej rodziny.
Owoce kopru włoskiego, fenkuła stosuje się przede wszystkim w zaburzeniach trawienia i braku apetytu, gdyż pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Pomocniczo stosuje się koper w leczeniu chorób układu moczowego.
Marchewka BIO duszona z koprem włoskim |
Marchewka BIO duszona z koprem włoskim |
Składniki:
- 2 sztuki kopru włoskiego
- pęczek bio marchewek
- kawałek pora
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól i pierz do smaku
- olej rzepakowy lub/i oliwa z oliwek ev.
- mieszanka ziół włoskich
- kilka śliwek suszonych
Marchewka BIO duszona z koprem włoskim |
Marchewka BIO duszona z koprem włoskim |
Koper włoski pokroiłam w piórka i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę z oliwek. Możecie użyć oleju rzepakowego. o chwili dodałam pora pokrojonego w talarki i marchew pokrojoną w słupki. Dodałam również pomidorków koktajlowych, aby nieco zwilżyć potrawę i ułatwić jej duszenie. całość dosmaczyłam mieszanką włoskich ziół. Dodałam soli, kurkumy, pieprzu, a na sam koniec wrzuciłam śliwki. Całość przykryłam i mieszając od czasu do czasu dusiłam do stanu al dente. Przed podaniem posypałam obficie tartym pecorino i dodałam świeżej bazylii. Zajadałam się z ogromnym smakiem!
Finocchio stufato con carote BIO, con porri e prugne secche.
La versatile carota si e'guadagnata, giustamente, la fama di migliorare la vista al buio. Ricchissima di carotenoidi, che combattono le malattie, fa bene, a tutta la famiglia.
Ingredienti:
- 2 finocchi
- qualche carota BIO
- porri q.b
- pomodorini
- -sale e pepe, olio ev di oliva, curcuma
- miscela delle erbe aromatiche al'italiana
- qualche prugna seccha
Marchewka BIO duszona z koprem włoskim |
Ho tagliato il finocchio finemente e l'ho messo sull'olio d'oliva molto caldo, dopo un po di temo ho aggiunto il porro tagliato a fettine, seguito dalle carote tagliate a bastoncini. Ho aggiunto anche i pomodorini per inumidire un po'la ietanza e facilitare la cottura in umido. Ho messo su un po di erbe aromatiche italiane, sale, pepe e un pizzico di curcuma e alla fine ho buttato prugne e ho ricoperto il tutto. Cucinato al dente. Prima di servire ho spolverato generosamente con il pecorino grattugiato, ho messo le foglioline di basilico fresco e ho mangiato con un enorme piacere!
Ciekawe wege jedzonko :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smaków. Bardzo piękne kolory. Optymistyczny obraz na talerzu. Chce się patrzeć i jeść.
OdpowiedzUsuńI pomyśleć że kiedyś nie lubiłam duszonej i gotowanej marchewki, a dzis mogę się nią zajadac bez końca :) Kasiu przepis spisałam i będę jutro robić :) dziekuje kochana za kolejny super przepis...
OdpowiedzUsuń