Marchewka BIO duszona z koprem włoskim

 BIO marchewka duszona z fenkułem, porami i suszoną śliwką.



Przepis na duszony koper włoski.


Marchewka BIO duszona z koprem włoskim
Marchewka BIO duszona z koprem włoskim


Wszechstronna marchewka słusznie zyskała sobie sławę dzięki właściwościom poprawiającym widzenie w ciemności. Jest bardzo bogata w karetonoidy, które zwalczają różne choroby i jest idealnym warzywem dla całej rodziny.


 Owoce kopru włoskiego, fenkuła stosuje się przede wszystkim w zaburzeniach trawienia i braku apetytu, gdyż pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Pomocniczo stosuje się koper w leczeniu chorób układu moczowego.


Marchewka BIO duszona z koprem włoskim
Marchewka BIO duszona z koprem włoskim



Marchewka BIO duszona z koprem włoskim
Marchewka BIO duszona z koprem włoskim


Składniki:

- 2 sztuki kopru włoskiego

- pęczek bio marchewek

- kawałek pora

- kilka pomidorków koktajlowych

- sól i pierz do smaku

- olej rzepakowy lub/i oliwa z oliwek ev.

- mieszanka ziół włoskich

- kilka śliwek suszonych

Marchewka BIO duszona z koprem włoskim
Marchewka BIO duszona z koprem włoskim


Marchewka BIO duszona z koprem włoskim
Marchewka BIO duszona z koprem włoskim


Koper włoski pokroiłam w piórka i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę z oliwek. Możecie użyć oleju rzepakowego. o chwili dodałam pora pokrojonego w talarki i marchew pokrojoną w słupki. Dodałam również pomidorków koktajlowych, aby nieco zwilżyć potrawę i ułatwić jej duszenie. całość dosmaczyłam mieszanką włoskich ziół. Dodałam soli, kurkumy, pieprzu, a na sam koniec wrzuciłam śliwki. Całość przykryłam i mieszając od czasu do czasu dusiłam do stanu al dente. Przed podaniem posypałam obficie tartym pecorino i dodałam świeżej bazylii. Zajadałam się z ogromnym smakiem!


Finocchio stufato con carote BIO, con porri e prugne secche.

La versatile carota si e'guadagnata, giustamente, la fama di migliorare la vista al buio. Ricchissima di carotenoidi, che combattono le malattie, fa bene, a tutta la famiglia.

Ingredienti:

- 2 finocchi

- qualche carota BIO

- porri q.b

- pomodorini

- -sale e pepe, olio ev di oliva, curcuma

- miscela delle erbe aromatiche al'italiana

- qualche prugna seccha

Finocchio stufato con carote BIO, con porri e prugne secche.
Marchewka BIO duszona z koprem włoskim


Ho tagliato il finocchio finemente e l'ho messo sull'olio d'oliva molto caldo, dopo un po di temo ho aggiunto il porro tagliato a fettine, seguito dalle carote tagliate a bastoncini. Ho aggiunto anche i pomodorini per inumidire un po'la ietanza e facilitare la cottura in umido. Ho messo su un po di erbe aromatiche italiane, sale, pepe e un pizzico di curcuma e alla fine ho buttato prugne e ho ricoperto il tutto. Cucinato al dente. Prima di servire ho spolverato generosamente con il pecorino grattugiato, ho messo le foglioline di basilico fresco e ho mangiato con un enorme piacere!










Komentarze

  1. Pyszne połączenie smaków. Bardzo piękne kolory. Optymistyczny obraz na talerzu. Chce się patrzeć i jeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. I pomyśleć że kiedyś nie lubiłam duszonej i gotowanej marchewki, a dzis mogę się nią zajadac bez końca :) Kasiu przepis spisałam i będę jutro robić :) dziekuje kochana za kolejny super przepis...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!