Sałatka z pora, papryki, kukurydzy i jajek
Sałatka z pora, papryki, kukurydzy i jajek.
Pyszna sałatka z porów i jajek z kukurydzą i majonezem.
![]() |
Sałatka z pora, papryki, kukurydzy i jajek |
Ta pyszna i prosta sałatka jest niezwykle szybka w wykonaniu i wierzcie mi, możecie ją wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie smakuje w towarzystwie chleba, ale jest też wyśmienitym dodatkiem do dań obiadowych z ziemniakiem i mięsem. Jest niezwykle aromatyczna i chrupiąca. Jest idealna na rózne imprezy i niezastąpiona na grillowane spotkania!
Jak zrobić sałatkę z porów?
Składniki:
- 2-4 duże pory część biała
- 4 -6 jaj ugotowanych na twardo
- 1 duża puszka kukurydzy
- 2 czerwone papryki
- łyża lub więcej siekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- majonez lub jak wolicie lżejszą wersję to jogurt naturalny
- łyżka musztardy
![]() |
Sałatka z pora, papryki, kukurydzy i jajek |
Umyjcie pory, przekrójcie na pół a następnie poszatkujcie w półplasterki, następnie zalejcie wrzątkiem na 3 minuty. Po tym czasie odsączcie na sitku i zostawcie do ostygnięcia. Ugotujcie jaja na twardo i pokrójcie w kostkę. Do miski wrzućcie pory, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, natkę pietruszki, jaja. Przygotujcie sos- majonez zmiksujcie z pieprzem, solą i musztardą. Wmieszajcie w sałatkę. Gotowe!
Insalata di porri, peperoni rossi, mais e uova.
Come preparare una famosa insalata polacca a base di amionese? Facile e sopratutto veloce! Questa insalata e'ottima per tante occasioni.
Ingredienti:
- 2 porri grandi ,gambo bianco
- 6- 8 uova sode
- 1 grande scatola di mais
- 2 peperoni rossi tagliati a quadrettini
- 1 cucchiaio di prezzemolo tritato
- sale, pepe
- maionese o yogurt
- mostarda 1 cucchiaio
Come preparare insaalata di porri?
Lavate porri e poi tagliateli in due nel senso della lunghezza e poi fateli a fettine sottili. Metteteli nel acqua bollente per circa tre minuti e poi scolateli e fateli rafreddare. Preparate la ciotola capiente, buttate dentro porri e tutti altri ingredienti. Preparate maionese. In una tazza mettete maionese o yogurt, poi mostarda, sale e pepe e amalgate. Mettete dentro insalata e mescolate bene. Conservatela nel frigo perche deve essere ben fredda prima di servirla.
Quel tipo d'insalata va benissimo per le grigliate o scampagnate con famigliari e amici!
![]() |
Sałatka z pora, papryki, kukurydzy i jajek |
Bardzo kolorowa i smakowita Kasiu! Buziaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam serdecznie 🥰
Usuń