Kalafior z patelni w kurkumie
Kalafior z patelni w kurkumie.
Pyszny kalafior jako dodatek obiadowy lub samodzielne danie do chrupania.
Kalafior z patelni w kurkumie |
Bardzo lubię kalafiora, a ten, który Wam przedstawię robi się niezwykle szybko i jest wyśmienity. Ponadto zdrowy i chrupiący, idealny dla wegetarian i vegan. Aby przygotować kalafiora w kurkumie z patelni wystarczy tylko wspomniana kurkuma, oliwa z oliwek oraz czosnek.
Składniki:
- kalafior
- kurkuma
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Kalafior z patelni w kurkumie |
Jak zrobić kalafiora z patelni w kurkumie?
Umyj kalafiora pod bieżącą wodą, podziel na różyczki. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni o grubym dnie i podsmaż kilka ząbków czosnku, następnie dorzuć tam różyczki kalafiora i podsmaż do zezłocenia i do chwili, kiedy kalafior przejdzie czosnkiem. Usuń czosnek. Posyp kalafiora kurkumą, dolej szklankę wody i przykryj patelnię. Duś około 10 minut, jeśli zajdzie taka potrzeba, dolej wody. Od czasu do czasu sprawdź widelcem czy kalafior jest miękki, ale nadal chrupiący.
Wasz kalafior jest gotowy. Wzbogaciłam go dodatkowo tartym parmezanem.
Cavolfiore in padella con curcuma.
Ingredienti:
- cavolfiore
- olio extravergine d'oliva
- sale e pepe qb.
- acqua
- 3 spicchi d'aglio
Kalafior z patelni w kurkumie |
Lava accuratamente cavolfiore e mettilo da parte. In una capiente padella scalda l'olio e butta spicchi d'aglio. Poi aggiungi il cavalfiore tagliato a pezzettini e fallo dorare e insaporire d'aglio un paio di minuti. Spolvera il cavolfiore di curcuma e fai rosolare, poi metti un bicchiere d'acqua, sale, pepe e copri. Fai cuocere a fiamma vivace una decina di minuti e poi controlla il cavolfiore con una forchetta se sia tenero.
In fine puoi spolverare con pecorino oppure grana. Cavolfiore in padella e veramente buono accompagnato sia con pesce sia con carne, ma da solo come una specie di antipasto non sara mica male!
Ale trafiłaś z tym przepisem Kasiu! Właśnie zajrzałam do lodówki a tam czeka piękny kalafiol :-) Jutro na obiad kalafior z patelni w kurkumie :-) Dziękuję za insprację!
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na kalafiora, chętnie go wypróbuje bo lubię to warzywo.
OdpowiedzUsuńZ rozkoszą bym schrupała go solo. Takie danie idealnie wpisuje się w wiosenne oczekiwanie na nowe smaki.
OdpowiedzUsuń