Kalafior z patelni w kurkumie

Kalafior z patelni w kurkumie.


Pyszny kalafior jako dodatek obiadowy lub samodzielne danie do chrupania. 


Kalafior z patelni w kurkumie
Kalafior z patelni w kurkumie


Bardzo lubię kalafiora, a ten, który Wam przedstawię robi się niezwykle szybko i jest wyśmienity. Ponadto zdrowy i chrupiący, idealny dla wegetarian i vegan. Aby przygotować kalafiora w kurkumie z patelni wystarczy tylko wspomniana kurkuma, oliwa z oliwek oraz czosnek.

Składniki:

- kalafior

- kurkuma

- sól i pieprz

- oliwa z oliwek

Kalafior z patelni w kurkumie
Kalafior z patelni w kurkumie


Jak zrobić kalafiora z patelni w kurkumie?

Umyj kalafiora pod bieżącą wodą, podziel na różyczki. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni o grubym dnie i podsmaż kilka ząbków czosnku, następnie dorzuć tam różyczki kalafiora i podsmaż do zezłocenia i do chwili, kiedy kalafior przejdzie czosnkiem. Usuń czosnek. Posyp kalafiora kurkumą, dolej szklankę wody i przykryj patelnię. Duś około 10 minut, jeśli zajdzie taka potrzeba, dolej wody. Od czasu do czasu sprawdź widelcem czy kalafior jest miękki, ale nadal chrupiący.

Wasz kalafior jest gotowy. Wzbogaciłam go dodatkowo tartym parmezanem.


Cavolfiore in padella con curcuma.



Ingredienti:

- cavolfiore

- olio extravergine d'oliva

- sale e pepe qb.

- acqua 

- 3 spicchi d'aglio

Kalafior z patelni w kurkumie
Kalafior z patelni w kurkumie


Lava accuratamente cavolfiore e mettilo da parte. In una capiente padella scalda l'olio e butta spicchi d'aglio. Poi aggiungi il cavalfiore tagliato a pezzettini e fallo dorare e insaporire d'aglio un paio di minuti. Spolvera il cavolfiore di curcuma e fai rosolare, poi metti un bicchiere d'acqua, sale, pepe e copri. Fai cuocere a fiamma vivace una decina di minuti e poi controlla il cavolfiore con una forchetta se sia tenero.

In fine puoi spolverare con pecorino oppure grana. Cavolfiore in padella e veramente buono accompagnato sia con pesce sia con carne, ma da solo come una specie di antipasto non sara mica male!


Komentarze

  1. Ale trafiłaś z tym przepisem Kasiu! Właśnie zajrzałam do lodówki a tam czeka piękny kalafiol :-) Jutro na obiad kalafior z patelni w kurkumie :-) Dziękuję za insprację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy sposób na kalafiora, chętnie go wypróbuje bo lubię to warzywo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z rozkoszą bym schrupała go solo. Takie danie idealnie wpisuje się w wiosenne oczekiwanie na nowe smaki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!