Sałatka z kopru włoskiego i ravioli ze szpinakiem, zero waste

 Sałatka z kopru włoskiego i ravioli ze szpinakiem zero waste.



Jak zrobić sałatkę z resztek?




Sałatka z kopru włoskiego i ravioli ze szpinakiem zero waste
Sałatka z kopru włoskiego i ravioli ze szpinakiem zero waste

Sałatki z resztek są nie tylko pyszne, ale dają masę satysfakcji, że zrobiliśmy coś więcej dla planety, dla nas samych i naszego sumienia. W dobie marnowania żywności, warto się zatrzymać czasem i zastanowić, czy aby za dobrze nam się nie powodzi, mówiąc delikatnie zresztą. 

Sałatka z kopru włoskiego i ravioli ze szpinakiem zero waste


Nienawidzę marnowania żywności. Ta sałatka to tylko przykład, że można wykorzystać resztki jedzenia i przygotować coś naprawdę pysznego...z niczego! To może być danie główne, a rzygotowanie nie zajmie Wam więcej niż kwadrans.


Składniki na sałatkę z kopru włoskiego:

- koper włoski

- garść mieszanki sałat

- kilka sztuk ugotowanych włoskich ravioli np. ze szpinakiem i rocottą

- czerwona papryka

- kiełki słonecznika

- czarnuszka

- ocet balsamiczny z Modeny DOP

- sól, pieprz, oliwa z oliwek

Sałatka z kopru włoskiego i ravioli ze szpinakiem zero waste
Sałatka z kopru włoskiego i ravioli ze szpinakiem zero waste


Z podanych składników skomponuj pyszną sałatkę rozkładając wszystko na talerzu i nie mieszając ze sobą. Nie zapomnij o oliwie z oliwek, soli, pieprzu i oczywiście ziarenkach czarnuszki. Jeśli lubisz, zamiast oliwy z oliwek, użyj kilka kropel oleju z czarnuszki, uważaj jest bardzo aromatyczny!

Chrup na zdrowie i z satysfakcją, że uratowałeś kolejne składniki plątające się po lodówce!


Insalata lattuga, radicchio , finocchio e ravioli.

Come prearare insalata zero waste?

Oggi ti do idea di preparare insalata con degli avanzi. Prepariamo una bella insalata di finocchio, radicchio, ravioli con ricotta e spinaci, misto d'insalate come contorno leggero o come pranzo velocissimo. Per prepararla impiegherete poco tempo. 

Ingredienti:

- misto d'insalate pronte

- 7-10 ravioli

- 1 finocchio 

- 2 cucchiai di aceto balsamico di Modena DOP 

- sale, pepe, olio d'oliva qb.

- 1 peperone rosso

- germi di girasole


Mettete insalate insieme con finocchi tagliati a striscioline sottili. Unite tutti ingredienti dalla listacome lo volete e finite con emulsione per il condimento: olio, sale, pepe e l'aceto.

Mangiate con gioia.

Sałatka z kopru włoskiego i ravioli ze szpinakiem zero waste
Sałatka z kopru włoskiego i ravioli ze szpinakiem zero waste












Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!