Dwukolorowa babka piaskowa

 Dwukolorowa babka piaskowa.


Babka wielkanocna nie tylko na Święta.


Dwukolorowa babka piaskowa
Dwukolorowa babka piaskowa


Tę pyszną i wilgotną babę piaskową możecie zrobić nie tylko na Święta, ale również poza sezonem. Świetnie się sprawdzi również w długiej keksówce. Ten przepis jest niezwykle prosty, a babka piaskowa z tego przepisu będzie Waszą ulubioną. Dekoracja wedle uznania, tutaj jest typowo wielkanocna, ale wierzcie mi wystarczy tylko cukier puder. Jeśli chcesz, możesz ubogacić babę tartą skórką pomarańczy czy cytryny. Nabierze radosnego aromatu i zapachu. Nie używaj do babki margaryny, ani innych tłuszczy utwardzonych, masło to podstawa! Zaczynasz przygodę z pieczeniem? Zacznij od tej babki!

Dwukolorowa babka piaskowa
Dwukolorowa babka piaskowa


Składniki na babkę piaskową:

- 4 duże jaja wiejskie

- 200 g cukru

- 150 g mąki ziemniaczanej

- 150 g mąki tortowej

- 3 łyżki dobrego ciemnego kakao

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g rozpuszczonego  masła 


Jak zrobić babkę piaskową?

Przygotuj formę do babki, okrągłą lub podłużną, to nie ma znaczenia. Wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą. Obydwie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia . Jaja zmiksuj z cukrem na puch i powoli porcjami dodaj mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu malutką stróżką wlej wychłodzone masło . Podziel masę na dwie części. Do jednej wmiksuj przesiane kakao, a do drugiej części łyżkę mąki. Zmiksuj. Do formy wlej najpierw ciasto jasne, następnie ciemne. Widelcem zrób zygzaki mieszając kolory. Do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika wstaw babkę i piecz około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. o upieczeniu wystudź, wysuń z formy i albo udekoruj, albo posyp cukrem pudrem. Baba gotowa!


Dwukolorowa babka piaskowa
Dwukolorowa babka piaskowa


Torta bicolore, non solo per le feste!

Puoi preparare questa sabbiosa torta bicolore quando vuoi, non solo per le feste usando la forma rottonda oppure lunga , rettangolare. Questa ricetta e'estremamente semplice e sara la tua preferita di sicuro! LA decorazione, al vostro piacere. Se volete potete aggiungere nel impasto la scorza d'arancia o limone grattugiata. Asumera il profumo e un odore molto goloso. Usa per questa ricetta assolutamente burro, no margarina.


Ingredienti per torta bicolore:

- 4 uova grandi

- 200 g di zucchero

- 150 g di fecola di patate

- 150 g di farina per dolci

- 3 cucchiai di cacao fondente in polvere

- 2 cucchiaini rasi di lievito in polvere per dolci

- 250 g di burro fuso


Come fare la torta sabbiosa bicolore?

Prima preparate lo stampo per la torta o un'altra forma piu lunga per esempio. Spennellatela con il burro e spolverizzate  con il pangrattato. Setacciate entrambe le ferine con lievito e mettetele da parte. Amalgate le uova con zucchero e aggiungete lentamente le farine con lievito. Alla fine mettete burro fuso freddo. Dividete impasto per due, in una parte mettete cacao e mescolatelo bene , in un'atro mettete un cucchiaio di farina. Mescolate e mettete in un stampo rima il colore chiaro poi colore scuro. Fate zigzag con la forchetta per miscelare un po colori. Mettete la torta in forno preriscaldato a 175 gradi e cuocete per circa 45 minuti. A cottura ultimata , raffreddate la torta e toglietela dallo stamo, spolverizzate con zucchero a velo. Il vostro dolce e'pronto! Buono, sabbioso e umido! Una vera delizia!




Komentarze

  1. Babka bardzo bogata w ozdoby. Lubię piaskowe ciasta pod warunkiem, że są wilgotne w środku. Warto mieć pod ręką różne przepisy przed świętami. Zwłaszcza takie proste.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwykła babka może być niezwykła jeśli robi się ją z uczuciem, piękna dekoracja która zachwyca.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!