Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański.

 Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański.


Pyszny krem wegański z pomidorów i pieczonej papryki .


Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański.
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański. 






Zupa paprykowo-pomidorowa to bardzo smaczny sposób na przywitanie wiosny i powolne zatopienie się w pierwszych promieniach słońca i pachnących przepisach, które będą nam towarzyszyć coraz częściej umilając nam dni. Zamieńmy zatem chrupiące warzywa w kremową i zdrową wegańską zupę. papryka ma niesamowite właściwości, usuwa toksyny, nadmiar wody i nawet jeśli pieczona i gotowana, to nadal wartościowa. 


Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański.
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański. 


Składniki na zupę z pieczonej papryki i pomidorów:

- 3 duże słodkie papryki

- 500 g dojrzałych malinowych pomidorów lub pomidorków koktajlowych

- ok. 400 ml bulionu warzywnego. Jeśli macie zamrożony, to będzie idealny, jeśli nie macie pod ręką dobrego bulionu, to zachęcam do zrobienia idealnego bulionu z tego przepisu : https://www.zkuchnidokuchni.pl/2022/04/barszcz-biaowieski-zupa-magorzaty.html?m=1

- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

- trochę salsy pomidorowej około 200 ml.

- 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki lub wędzonej

- sól i pieprz do smaku

- kilka ząbków czosnku


Jak zrobić wegański krem z pieczonej papryki i pomidorów?

Przekrój paprykę wzdłuż i pozbaw ją pestek. Połóż na blaszce do pieczenia z kilkoma ząbkami czosnku i pomidorami. Paprykę i pomidory posmaruj oliwą, posól i popieprz. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez mniej więcej godzinę. Ściągnij z papryki i pomidorów skórkę, przełóż ją do garnka i pokryj bulionem warzywnym, sosem pomidorowym i zagotuj. Gdy się pogotuje tak z 20 minut, dosmacz solą i pieprzem i zmiksuj na krem. Podawaj z natką pietruszki. I wcinaj na zdrowie! 


Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański.
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański. 


Zuppa di pomodori e peperoni arrostiti.

Come fare la zuppa vegana.


Questa deliziosa zuppa vegana di peperoni e pomodori  arrostiti e'un modo molto gustoro di dare un benvenuto alla primavera!


Ingredienti per zuppa vegana:

- 3 grandi peperoni privati di semi

- 500 g di omodori grandi

- 400 ml di brodo vegetale. Ricetta per brodo ideale trovate qui.

- olio extravergine d'oliva

- 200 ml di salsa di pomodoro

- 2 cucciaini di peperone dolce in olvere o affumicato

- sale, pepe qb

- qualche spicchio d'alio


Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański.
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański. 


Come fare una crema vegana di peperoni e pomodori arrostiti? 

Tagliate il peperone per il lungo ed eliminate i semi. Disporrete su una teglia da forno con alcuni spicchi d'aglio e pomodori. Spennellate i peperoni e pomodori con olio d'oliva, sale e pepe. Cuocete in forno preriscaldato a 200 gradi per circa un'ora. Togliete la bucia ai peperoni e ai pomodori. Metteteli in una pentola capiente , aggiungete il brodo, la salsa di pomodoro e porate a bollire. Cucinate minimo 20 minuti, mescolando tanto in tanto. Frullate tutto per ottenere la crema quindi servite.

Buon appetito! 

Komentarze

  1. Po zbiorach pomidorów z mojego ogródka koniecznie sprawdzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę zazdroszczę zbiorów z własnego ogródka :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!