Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański.
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański.
Pyszny krem wegański z pomidorów i pieczonej papryki .
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański. |
Zupa paprykowo-pomidorowa to bardzo smaczny sposób na przywitanie wiosny i powolne zatopienie się w pierwszych promieniach słońca i pachnących przepisach, które będą nam towarzyszyć coraz częściej umilając nam dni. Zamieńmy zatem chrupiące warzywa w kremową i zdrową wegańską zupę. papryka ma niesamowite właściwości, usuwa toksyny, nadmiar wody i nawet jeśli pieczona i gotowana, to nadal wartościowa.
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański. |
Składniki na zupę z pieczonej papryki i pomidorów:
- 3 duże słodkie papryki
- 500 g dojrzałych malinowych pomidorów lub pomidorków koktajlowych
- ok. 400 ml bulionu warzywnego. Jeśli macie zamrożony, to będzie idealny, jeśli nie macie pod ręką dobrego bulionu, to zachęcam do zrobienia idealnego bulionu z tego przepisu : https://www.zkuchnidokuchni.pl/2022/04/barszcz-biaowieski-zupa-magorzaty.html?m=1
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- trochę salsy pomidorowej około 200 ml.
- 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki lub wędzonej
- sól i pieprz do smaku
- kilka ząbków czosnku
Jak zrobić wegański krem z pieczonej papryki i pomidorów?
Przekrój paprykę wzdłuż i pozbaw ją pestek. Połóż na blaszce do pieczenia z kilkoma ząbkami czosnku i pomidorami. Paprykę i pomidory posmaruj oliwą, posól i popieprz. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez mniej więcej godzinę. Ściągnij z papryki i pomidorów skórkę, przełóż ją do garnka i pokryj bulionem warzywnym, sosem pomidorowym i zagotuj. Gdy się pogotuje tak z 20 minut, dosmacz solą i pieprzem i zmiksuj na krem. Podawaj z natką pietruszki. I wcinaj na zdrowie!
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański. |
Zuppa di pomodori e peperoni arrostiti.
Come fare la zuppa vegana.
Questa deliziosa zuppa vegana di peperoni e pomodori arrostiti e'un modo molto gustoro di dare un benvenuto alla primavera!
Ingredienti per zuppa vegana:
- 3 grandi peperoni privati di semi
- 500 g di omodori grandi
- 400 ml di brodo vegetale. Ricetta per brodo ideale trovate qui.
- olio extravergine d'oliva
- 200 ml di salsa di pomodoro
- 2 cucciaini di peperone dolce in olvere o affumicato
- sale, pepe qb
- qualche spicchio d'alio
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański. |
Come fare una crema vegana di peperoni e pomodori arrostiti?
Tagliate il peperone per il lungo ed eliminate i semi. Disporrete su una teglia da forno con alcuni spicchi d'aglio e pomodori. Spennellate i peperoni e pomodori con olio d'oliva, sale e pepe. Cuocete in forno preriscaldato a 200 gradi per circa un'ora. Togliete la bucia ai peperoni e ai pomodori. Metteteli in una pentola capiente , aggiungete il brodo, la salsa di pomodoro e porate a bollire. Cucinate minimo 20 minuti, mescolando tanto in tanto. Frullate tutto per ottenere la crema quindi servite.
Buon appetito!
Po zbiorach pomidorów z mojego ogródka koniecznie sprawdzę.
OdpowiedzUsuńTrochę zazdroszczę zbiorów z własnego ogródka :-)
Usuń