Tiramisu

 Tiramisu.


Przepis na najlepsze tiramisu.



Tiramisu
Tiramisu


Mówią, że sukces ma wielu ojców. Pewnie dlatego, że do autorstwa przepisu na tiramisu poczuwają się mniej więcej wszyscy, jak Italia długa i szeroka. Gdzie leży prawda? Jak to we Włoszech: nie wiadomo!

Przygotowywałam w swoim życiu już kilka tiramisu, każde pochodziło z innego przepisu, aż w końcu znalazłam przepis na tiramisu idealne! Tiramisu, które sprawiło, że gdy zamknęłam oczy znalazłam się właśnie tam, gdzie chciałam!

Tiramisu
Tiramisu

Tiramisu
Tiramisu


Tak to już jest z wieloma włoskimi przepisami, że ich historia jest mocno zagmatwana, jakby ktoś specjalnie mieszał w archiwach i przestawiał składniki. Jeśli chodzi o powstanie tiramisu, to nic nie jest pewne. W Rzymie powiedzą, że  przepis jest oczywiście ich, bo wszystko co włoskie, musi być przecież rzymskie- no tak to już bywa ze stolicami! Nieco zarozumiały lud rzymski lekceważy historie innych prowincji i bezczelnie neguje historie opowiadane w innych włoskich regionach. Mało tego, rzymianie są na tyle bezczelni, że przypisują sobie nawet powstanie "amatriciany".

W Toskanii zwykło się opowiadać, że Cosimo de Medici był niepospolitym łakomczuchem i sieneńscy cukiernicy mieli nie lada problem, by podać mu coś bardzo słodkiego, delikatnego, a zarazem z małej ilości składników. Podano mu wówczas coś na kształt tiramisu o nazwie zuppa del duca. Z kolei Piemontczycy również mają swoją wersję i upierają się, że to ich jest słynne tiramisu. Szlachcic Camillo Cavour, też uchodził za smakosza, wręcz był żarłokiem niepospolitym. Dlatego też, na jego cześć turyńscy cukiernicy przygotowali tiramisu na słynnych biszkoptach savoiardi. Zdaniem Piemontczyków już sam fakt tych biszkoptów daje im prawo do przypisania sobie ojcostwa pod tiramisu. Z kolei mieszkańcy Lombardii upierają się, że przepis jest ich, bo przecież mascarpone ma lombardzkie korzenie. Ten śmietankowy i tłusty specjał wytwarza się w okolicach Mediolanu. Ale mieszkańcy Wenecji przebijają wszystkich! Oni doskonale wiedzą, że po włosku "tiramisu" oznacza podnoszenie, wiedzą również, co ów deser miał podnosić w weneckich burdelach! Z pomocą tiramisu swoje siły miał regenerować również słynny Casanova! Z kolei w Veneto lansuje się od lat sześćdziesiątych teza, że za słynnym tiramisu stoi matka z Treviso, która chciała zregenerować nadwątlone porodem zdrowie swojej córki i ta wersja najbardziej się trzyma kupy.


Tiramisu
Tiramisu


Jak zatem przyrządzić tak wyśmienity deser, o który kłócą się włoskie prowincje niemal od zawsze?

Ano tak :

Składniki na tiramisu dla 8 osób:

- 250 ml świeżo zaparzonej kawy 

- 80 ml grappy 

- 4 jaja "zerówki"

- 500 g mascarpone

- 300 g cukru

- 300 g savoiardi

- gorzkie kakao do posypania.

Tiramisu
Tiramisu


Jak zrobić tiramisu?

Do zaparzonej i przechłodzonej kawy wlej alkohol. Żółtka ubij z cukrem i kiedy krem będzie puszysty, dodaj mascarpone i delikatnie wmieszaj w masę. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z kremem, ale nie używaj miksera, ponieważ mascarpone popłynie. Savoiardi zanurz na chwilkę w kawie z alkohole. Dno naczynia posmaruj cieniutką warstwą masy, następnie ułóż biszkopty jeden obok drugiego i wyłóż na nie połowę kremu. Na kremie ułóż biszkopty nasączone kawą prostopadle do tych na dole.  Pokryj tę warstwę kremem i posyp kakao. Odstaw do lodówki minimum na 5 godzin. 

Niektórzy używają samych żółtek pomijając białka, ale uważam, że niesłusznie. Tiramisu z dodatkiem białek jest przepyszne i idealnie kremowe i sprężyste. Masa jest słodka, a smak nie do podrobienia. Tiramisu możecie przygotować również w filiżankach lub pucharkach, a nawet w wysokich szklankach. Smacznego!


Tiramisu
Tiramisu

Tiramisu
Tiramisu

Tiramisu
Tiramisu


Tiramisu. La ricetta perfetta per un desser squisito.



Ingredienti per 8 persone:

- 250 ml di espresso

- 80 ml di grappa

- 4 uova "zero"

- 500 g di mascarpone

- 300 g di zucchero

- 300 g di savoiardi

- cacao amaro per spolverizzare.


Come fare il tiramisu?

Versate la grappa nel caffe preparato prima e lasciatelo rafreddare. Sbattete i tuorli con zucchero e quando la crema sara spumosa aggiungete il mascarone e incorporatelo delicatamente al composto. Montate a neve gli albumi e niteli alla panna, ma evitate di usare il mixer, perche il mascarone colera. 

Immergerete i savoiardi nel caffe con alcool per un solo attimo. Spennellate il fondo della teglia con uno strato sottile di crema, quindi adagiate i savoiardi uno accanto all'altro e mettete meta crema di soppra. Sulla crema mettete altri savoiardi imbevuti nel caffe perpendicolarmente a quelli in fondo. Ricorprite questo strato con crema rimasta e solverizzate con il cacao. Mettete nel frigo per minimo di 5 ore.

Tiramisu
Tiramisu

Tiramisu
Tiramisu





















Komentarze

  1. Muszę wypróbować Twój przepis. Tiramisu wygląda idealnie. Uwielbiam ten deser.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Mama też robi z białkami. Jest przepyszne. Wspaniały deser.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!