Tiramisu
Tiramisu.
Przepis na najlepsze tiramisu.
Tiramisu |
Przygotowywałam w swoim życiu już kilka tiramisu, każde pochodziło z innego przepisu, aż w końcu znalazłam przepis na tiramisu idealne! Tiramisu, które sprawiło, że gdy zamknęłam oczy znalazłam się właśnie tam, gdzie chciałam!
Tiramisu |
Tiramisu |
Tak to już jest z wieloma włoskimi przepisami, że ich historia jest mocno zagmatwana, jakby ktoś specjalnie mieszał w archiwach i przestawiał składniki. Jeśli chodzi o powstanie tiramisu, to nic nie jest pewne. W Rzymie powiedzą, że przepis jest oczywiście ich, bo wszystko co włoskie, musi być przecież rzymskie- no tak to już bywa ze stolicami! Nieco zarozumiały lud rzymski lekceważy historie innych prowincji i bezczelnie neguje historie opowiadane w innych włoskich regionach. Mało tego, rzymianie są na tyle bezczelni, że przypisują sobie nawet powstanie "amatriciany".
W Toskanii zwykło się opowiadać, że Cosimo de Medici był niepospolitym łakomczuchem i sieneńscy cukiernicy mieli nie lada problem, by podać mu coś bardzo słodkiego, delikatnego, a zarazem z małej ilości składników. Podano mu wówczas coś na kształt tiramisu o nazwie zuppa del duca. Z kolei Piemontczycy również mają swoją wersję i upierają się, że to ich jest słynne tiramisu. Szlachcic Camillo Cavour, też uchodził za smakosza, wręcz był żarłokiem niepospolitym. Dlatego też, na jego cześć turyńscy cukiernicy przygotowali tiramisu na słynnych biszkoptach savoiardi. Zdaniem Piemontczyków już sam fakt tych biszkoptów daje im prawo do przypisania sobie ojcostwa pod tiramisu. Z kolei mieszkańcy Lombardii upierają się, że przepis jest ich, bo przecież mascarpone ma lombardzkie korzenie. Ten śmietankowy i tłusty specjał wytwarza się w okolicach Mediolanu. Ale mieszkańcy Wenecji przebijają wszystkich! Oni doskonale wiedzą, że po włosku "tiramisu" oznacza podnoszenie, wiedzą również, co ów deser miał podnosić w weneckich burdelach! Z pomocą tiramisu swoje siły miał regenerować również słynny Casanova! Z kolei w Veneto lansuje się od lat sześćdziesiątych teza, że za słynnym tiramisu stoi matka z Treviso, która chciała zregenerować nadwątlone porodem zdrowie swojej córki i ta wersja najbardziej się trzyma kupy.
Tiramisu |
Jak zatem przyrządzić tak wyśmienity deser, o który kłócą się włoskie prowincje niemal od zawsze?
Ano tak :
Składniki na tiramisu dla 8 osób:
- 250 ml świeżo zaparzonej kawy
- 80 ml grappy
- 4 jaja "zerówki"
- 500 g mascarpone
- 300 g cukru
- 300 g savoiardi
- gorzkie kakao do posypania.
Tiramisu |
Jak zrobić tiramisu?
Do zaparzonej i przechłodzonej kawy wlej alkohol. Żółtka ubij z cukrem i kiedy krem będzie puszysty, dodaj mascarpone i delikatnie wmieszaj w masę. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z kremem, ale nie używaj miksera, ponieważ mascarpone popłynie. Savoiardi zanurz na chwilkę w kawie z alkohole. Dno naczynia posmaruj cieniutką warstwą masy, następnie ułóż biszkopty jeden obok drugiego i wyłóż na nie połowę kremu. Na kremie ułóż biszkopty nasączone kawą prostopadle do tych na dole. Pokryj tę warstwę kremem i posyp kakao. Odstaw do lodówki minimum na 5 godzin.
Niektórzy używają samych żółtek pomijając białka, ale uważam, że niesłusznie. Tiramisu z dodatkiem białek jest przepyszne i idealnie kremowe i sprężyste. Masa jest słodka, a smak nie do podrobienia. Tiramisu możecie przygotować również w filiżankach lub pucharkach, a nawet w wysokich szklankach. Smacznego!
Tiramisu |
Tiramisu |
Tiramisu |
Tiramisu. La ricetta perfetta per un desser squisito.
Ingredienti per 8 persone:
- 250 ml di espresso
- 80 ml di grappa
- 4 uova "zero"
- 500 g di mascarpone
- 300 g di zucchero
- 300 g di savoiardi
- cacao amaro per spolverizzare.
Come fare il tiramisu?
Versate la grappa nel caffe preparato prima e lasciatelo rafreddare. Sbattete i tuorli con zucchero e quando la crema sara spumosa aggiungete il mascarone e incorporatelo delicatamente al composto. Montate a neve gli albumi e niteli alla panna, ma evitate di usare il mixer, perche il mascarone colera.
Immergerete i savoiardi nel caffe con alcool per un solo attimo. Spennellate il fondo della teglia con uno strato sottile di crema, quindi adagiate i savoiardi uno accanto all'altro e mettete meta crema di soppra. Sulla crema mettete altri savoiardi imbevuti nel caffe perpendicolarmente a quelli in fondo. Ricorprite questo strato con crema rimasta e solverizzate con il cacao. Mettete nel frigo per minimo di 5 ore.
Tiramisu |
Tiramisu |
Muszę wypróbować Twój przepis. Tiramisu wygląda idealnie. Uwielbiam ten deser.
OdpowiedzUsuńMoja Mama też robi z białkami. Jest przepyszne. Wspaniały deser.
OdpowiedzUsuń