Fenkuł z pomarańczami.

 Fenkuł z pomarańczami.


Grecka sałatka z Leukady.


Fenkuł z pomarańczami.
Fenkuł z pomarańczami


Dziś poczęstuję Was sałatką prosto z Grecji. Sałatką zrobioną bez pośpiechu, ale niemal  błyskawicznie, w kilka minut. Jest pyszna, radosna i mocno orzeźwiająca. Będzie idealna na dni upalne, gdy chwyci głód. Sprawdzi się w podróży gdy ułożymy ją w pudełku, będzie się do nas uśmiechać w każdej sytuacji, w której zapragniemy spokoju i słońca. Grecka sałatka przeniesie Was w inny wymiar, na słoneczną wyspę z błękitnym niebem. Do Waszego błogostanu, bo nie ma jednej Grecji, każdy ma swoją, każdy widzi ją inaczej i czego innego od niej oczekuje. Waszą grecką przygodę możecie zacząć od kuchni, oswoić ją z barwami i smakiem. Zacznijmy od jednej z najprostszych i słonecznych sałatek.


Fenkuł z pomarańczami.
Fenkuł z pomarańczami

Fenkuł z pomarańczami.
Fenkuł z pomarańczami


Składniki na sałatkę z fenkuła i pomarańczy :

- 1 fenkuł

- 1 soczysta i mocno słodka pomarancza

- suszone czarne oliwki


Składniki na dressing:

- sok z 1 cytryny

- 1 łyżeczka płynnego miodu

- 100 ml oliwy

- sól i pierz do smaku


Jak zrobić sałatkę grecką z fenkuła i pomarańczy ?

Fenkuł pokrój w piórka, pomarańczę obierz i pokrój w plasterki , ułóż na talerzu razem z oliwkami. Dressing dokładnie wymieszaj, polej nim sałatkę. Niespiesznie, powoli, powoli...


Fenkuł z pomarańczami.
Siga,siga...


 "Siga, siga. Smak Grecji na twoim talerzu"- to z tej książki zaczerpnęłam przepis na grecką sałatkę.  Znajdziesz w niej 80 przepisów - zarówno na klasyczne potrawy z rodzinnych greckich biesiad i tłocznych tawern, jak i na codzienne szybkie dania, które przygotujesz, wykorzystując składniki z polskich targów, bazarów i lokalnych sklepów 

Dzięki tek książce, za którą dziękuję Księgarni ZNAK , poznasz greckie historie, przetrzesz kulinarne szlaki, zbaczając z utartych turystycznych ścieżek. Kąpiąc się w słońcu, posłuchasz ateńskiego gwaru, pokołyszesz się na spokojnym Morzu Egejskim, zajrzysz rybakom do kutrów przybijających do brzsegów cykladzkich wysp. I zupełnie niepostrzeżenie dopadnie Cię siga, siga, grecka recepta na szczęście w zwolnionym tempie...

Fenkuł z pomarańczami.
Siga, siga...


Ta książka to smakowita gratka zarówno dla hellenofilów, jak i dla wszystkich szukających równowagi oraz spokoju w kulinarnym chaosie. Zaproś rodzinę i przyjaciół do wspólnego stołu i otwórz swoją kuchnię i serce na greckie podejście do jedzenia. 

Książka dostępna tutaj.


Fenkuł z pomarańczami.
Finocchi con arance


Finocchi con arance.

Insalaata greca dell'isola di Lefkada.

 Oggi vi offro un'insalata direttamente dalla Grecia. Un'insalata fatta senza fretta in ochi minuti. Deliziosa, rinfrescante, buonissim. Sara ideale per le giornate caldissime.


Ingredienti per l'insalata di finocchi e arance:

- 1 finocchio

- 1 arancia succosa e molto dolce

- olive nere secche


Ingredienti per il condimento:

- il succo di 1 limone

- 1 cucchiaino di miele liquido

- olio d'oliva evo

- sale e pepe a piacere


Come fare un'insalata greca di finocchio e arance?

Affettate il finocchio, sbuciate l'arancia e tagliatela a fette, mettete tutto in un piatto con le olive. Mescolte bene il condimento quindi versatelo sull'insalata. Tutto qui. 



Komentarze

  1. Kocham grecką kuchnię. Ta sałatka krzyczy do mnie kolorami i smakami. Wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest tak rześka , że aż się prosi robić ją codziennie! Raz, dwa, trzy i ...gotowe!

      Usuń
  2. A to super pomysł na lekką I kolową sałatkę! Kuchnia grecka jest niezwykle ciekawa. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wertując książkę dochodzę do wniosku , że kuchnia grecka jest prosta, kolorowa i pyszna. Podobnie jak kuchnia włoska. Podobnie, bo mimo wszystko są to dwie różne bajki.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!