Młoda kapusta zasmażana
Młoda kapusta zasmażana.
Pomysł na młodą kapustę z koperkiem i śmietaną.
Młoda kapusta zasmażana |
Młoda kapusta zasmażana |
Składniki na młodą kapustę zasmażaną:
- 1 główka młodej kapusty do 700 g
- 3 łyżko oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 100 g masła
- dorodny pęczek koperku
- niecała szklanka wody
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki pszennej
- pół łyżeczki mielonego kminku
- ok. pół szklanki śmietanki 30 %
Przepis na młodą kapustę. Jak zrobić?
Kapustę umyj, przekrój na 4 części, wydrąż głąb jeśli twardy, jeśli jest dość miękki, możesz go śmiało poszatkować z resztą. Duży garnek, najlepiej z grubym dnem, rozgrzej z oliwą. Wrzuć kapustę i wlej wodę, dodaj sól, pieprz, kminek.. Wymieszaj i duś do chwili, aż kapusta będzie prawie miękka. Potrwa to około 10- 15 minut. Rozpuść masło i wsyp mąkę, zasmaż ją z masłem i rozcieraj, aby nie było grudek. Zarumień mąkę, ale jej nie spal, dodaj trochę wywaru z kapusty, wymieszaj i wlej do kapusty i zacznij energicznie mieszać, aby całość ładnie i równomiernie rozprowadziła się w kapuście. Daj jej kolejne 10 minut. Wlej śmietankę i duś jeszcze mieszając około 3 minut.
Na koniec wsyp posiekany koperek i kapusta gotowa!
Młoda kapusta zasmażana |
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!