Młoda kapusta zasmażana

 Młoda kapusta zasmażana.


Pomysł na młodą kapustę z koperkiem i śmietaną. 



Młoda kapusta zasmażana
Młoda kapusta zasmażana



Młoda kapusta zasmażana właśnie pojawia się na polskich stołach, niezastąpiona do klasycznego schabowego i młodych ziemniaków z koperkiem. Młoda kapusta, to smak mojego dzieciństwa i pamiętam jak przygotowywała ją moja babcia i mama. Jest nieodzownym towarzystwem wiosennych nowalijek. Smak młodej kapusty idealnie komponuje się również do naszych mielonych kotletów. Ja osobiście uwielbiam ją za to, że jest szybka do zrobienia i przy tym można ją jeść samą, prosto z garnka, w którym się gotowała. 


Młoda kapusta zasmażana
Młoda kapusta zasmażana


Składniki na młodą kapustę zasmażaną:

- 1 główka młodej kapusty do 700 g

- 3 łyżko oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

- 100 g masła

- dorodny pęczek koperku

- niecała szklanka wody

- sól i pieprz do smaku

- 1 łyżka mąki pszennej

- pół łyżeczki mielonego kminku

- ok. pół szklanki śmietanki 30 %


Przepis na młodą kapustę. Jak zrobić?

Kapustę umyj, przekrój na 4 części, wydrąż głąb jeśli twardy, jeśli jest dość miękki, możesz go śmiało poszatkować z resztą. Duży garnek, najlepiej z grubym dnem, rozgrzej z oliwą. Wrzuć kapustę i wlej wodę, dodaj sól, pieprz, kminek.. Wymieszaj i duś do chwili, aż kapusta będzie prawie miękka. Potrwa to około 10- 15 minut.  Rozpuść masło i wsyp mąkę, zasmaż ją z masłem i rozcieraj, aby nie było grudek. Zarumień mąkę, ale jej nie spal, dodaj trochę wywaru z kapusty, wymieszaj i wlej do kapusty i zacznij energicznie mieszać, aby całość ładnie i równomiernie rozprowadziła się w kapuście. Daj jej kolejne 10 minut. Wlej śmietankę i duś jeszcze mieszając około 3 minut.  

Na koniec wsyp posiekany koperek i kapusta gotowa! 


Młoda kapusta zasmażana
Młoda kapusta zasmażana


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!