Sernik na zimno z brzoskwiniami.

 Sernik na zimno z brzoskwiniami.

Sernik bez pieczenia, szybki i pyszny.


Sernik na zimno z brzoskwiniami.


Sernik na zimno bez pieczenia z owocami sezonowymi lub z puszki, to idealny pomysł na ciasto na niedzielę. Sernik na zimno to ciasto bez pieczenia, na biszkoptach savoiardi do tiramisu, ale jeśli takich nie masz, to wystarczą biszkopty okrągłe. Forma może być dowolna, okrągła, prostokątna lub kwadratowa. Im wyższa tym lepsza. Możesz użyć dwóch, a nawet trzech galaretek. Owoce z puszki są o tyle dobre, że możesz zrobić zapas i wyciągnąć je po prostu z szafki. Niewielka ilość składników i prostota wykonania spowoduje, że bardzo często sięgniesz po ten właśnie przepis.


Sernik na zimno z brzoskwiniami.
Sernik bez pieczenia


Składniki na sernik z owocami bez pieczenia:

- 1 kg serka z wiaderka

- savoiardi lub okrągłe biszkopty. Ilość zależy od wielkości formy.

- ulubione owoce, np. brzoskwinie, truskawki, morele itd

- 2 galaretki - jeśli użyjesz owoców pomarańczowych, to wybieraj galaretki żółte, pomarańczowe, jeśli użyjesz truskawek- to czerwone i różowe

- 2 łyżki żelatyny 

- 150 ml mleka

- 200 g śmietanki 30% lub 36%

- niecała szklanka cukru pudru

- cukier wanilinowy 1 torebka


Sernik na zimno z brzoskwiniami.
Sernik na zimno


Jak zrobić sernik na zimno?

Dwie galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku, odstaw na bok do wystudzenia. Część owoców pokrój na cząstki, a część z nich na ćwiartki lub plastry- te ostatnie posłużą do galaretki, natomiast te pierwsze wmieszasz w masę serową. Formę obojętnie jakiego kształtu najpierw wyłóż folią spożywczą, unikniesz w ten sposób wylania się galaretki na zewnątrz. Następnie na dno połóż wykrojony z papieru do pieczenia kształt- będzie łatwiej kroić. Po folii spożywczej będzie raczej kiepsko. Na papierze poukładaj ściśle do siebie biszkopty nie nasączając ich niczym. Mleko zagotuj, odstaw z ognia i ciągle energicznie mieszając rozpuść w nim żelatynę na gładko, nie może być grudek. Do misy robota włóż ser, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder. Zacznij miksować. Do ciepłej i płynnej żelatyny dodawaj po łyżce masy serowej i mieszaj, potem dodaj kolejną, mieszaj i następną. Powtórz czynność, a następnie masę serową z żelatyną dołóż do masy serowej w robocie. Zmiksuj do połączenia się składników i dokładnego wymieszania. Wyłącz robot i dodaj owoce w kawałkach. Wymieszaj szpatułką i wyłóż na biszkopty. Wyrównaj. Na wierzch połóż owoce w ćwiartkach i włóż sernik do lodówki.

Kiedy galaretka będzie zimna i tężejąca wylej ją bardzo ostrożnie na wierzch sernika. Włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego! 


Sernik na zimno z brzoskwiniami.
Sernik bez pieczenia


Komentarze

  1. Oj tak, to jeden z lepszych sernikow i ta pora roku sprzyja im bardzo :) swierze ruszkawki, borówki, maliny , najlepsze owoce do takiego serniczka :) pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniki na zimno latem to mój ulubiony deser. Nie są pracochłonne, lekkie, można użyć każdych owocow i są zawsze pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka leci na sam widok :-) Ale znów pojawia się problem braku twarogu w Hiszpanii. Muszę chyba zacząć sama robić, bo tyle pyszności mnie omija.

    OdpowiedzUsuń
  4. Deser idealny na lato. Zjadłabym rozkoszując się każdym kęsem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapewne ochłodzi latem I mój Syn by się zajadał.. Ja natomiast jestem tradycjonalistką i dla mnie to wręcz profanacja nazywać takie ciacho sernikiem. Serniczek tylko na ciepło, bez żadnych owoców, galaretek i innych rodzynek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kapitalny przepis. Jeśli chodzi o ten sernik, to zdecydowanie mogę polecić. Rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!