Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe

Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe.

Pyszny i lekki deser lodowy.


Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe
Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe


Nadszedł czas na zrobienie moich pierwszych lodów korzystając ze świeżo zakupionej przystawki do robota Kenwood Cooking Chef Major.  Dopiero oswajam się z tą przystawką, ale już ją bardzo lubię, gdyż te lody, które ukręciłam wczoraj są nie do przebicia przez żadne inne! Są niezwykle lekkie, gdyż są zrobione z jogurtu greckiego. Podane zaraz po przygotowaniu mają konsystencję trochę gęstszej sycylijskiej granity. Trochę dłużej kręcone uzyskają konsystencję orzeźwiających i pysznych lodów!


Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe
Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe

Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe
Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe


Niesamowicie aromatyczne i orzeźwiające. Bez użycia maszyny do lodów też zrobicie ten przysmak bez żadnego problemu.

Porcja dla 6 osób. 


Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe
Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe


Składniki:

- 330 g obranych już i poszatkowanych kwaśnych jabłek, u mnie papierówki

- pół łyżeczki mielonego cynamonu

- 3 paski cienko obranej skórki z cytryny

- 150 ml cydru lub soku jabłkowego

- 50 g cukru demerara

- 4 łyżki płynnego miodu

- 6 łyżek jogurtu greckiego


Jak zrobić lody?

Poszatkuj jabłka w przystawce do szatkowania, wsyp do garnka, dodaj skórkę z cytryny, cydr i cynamon.


Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe
Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe


 Gotuj około 10 minut aż jabłka się rozpadną. Usuń skórkę z cytryny, przetrzyj jabłka przez sito, by je dokładnie rozetrzeć lub zblenduj na mus. Dodaj cukier, miód, jogurt i wymieszaj dokładnie i pozostaw do przestygnięcia najlepiej w lodówce.  Załóż przystawkę do wyrobu lodów, lub użyj maszyny do lodów. Oczywiście misa do lodów musi poleżeć dobę w zamrażarce. Ustaw prędkość na minimum. Wlewaj przez podajnik masę, cały czas mieszając. Ucieraj masę w misie do zamrażania przez pół godziny, można dłużej, aż masa zgęstnieje i zamrozi się. 



Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe
Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe

 

Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przełóż do plastikowych pojemników i włóż do zamrażarki na później. Na 30 minut przed podaniem przełóż pojemniki do lodówki, żeby lody nieco zmiękły.


Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe
Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe

Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe
Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe














Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!