Ucierane ciasto z borówkami
Ucierane ciasto z borówkami.
Proste i szybkie ciasto ucierane z owocami.
Ucierane ciasto z borówkami |
Kiedy potrzebujesz ciasta szybkiego i pysznego z sezonowymi owocami, pojawia się ono: ucierane ciasto z borówkami amerykańskimi lub innymi owocami miękkimi. Kiedy niespodziewany gość u drzwi to ciasto uratuje niejedną kawę. Dodasz nie tylko borówki, jagody, ale i truskawki, maliny, śliwki. To idealne ciasto ekspresowe!
Ucierane ciasto z borówkami |
Składniki na ciasto z owocami :
- 5 dużych wiejskich jajek
- niecała szklanka cukru
- 100 g masła czyli pół kostki standardowej kostki masła ważącej 200 g
- pół szklanki kefiru lub maślanki naturalnej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- niecałe dwie szklanki mąki tortowej pszennej
- borówka amerykańska lub inne owoce miękkie, mogą być mrożone. Nie rozmrażaj.
Ucierane ciasto z borówkami |
Ucierane ciasto z borówkami |
Jak zrobić ucierane ciasto z owocami?
Całe jaja ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie wlej rozpuszczone masło i dolewaj kefiru lub maślanki do momentu, aż ciasto uzyska lekko lejącą konsystencję.
Blachę posmaruj masłem, nie ma znaczenia jakiego kształtu. Ciasto wyjdzie niższe lub wyższe. Wyłóż formę papierem do pieczenia. W ciasto wmieszaj delikatnie owoce i wylej masę owocową na blachę. Lekko wyrównaj. Piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni, góra/dół bez termoobiegu.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polej czekoladą. Ukrój sobie większy kawałek!
Ucierane ciasto z borówkami |
Pan di spagna con frutta estiva.
Pan di spagna ai mirtilli.
Ucierane ciasto z borówkami |
Quando hai bisogno di un dolcetto veloce e sfizioso con la frutta estiva o la frutta di stagione, questo pan di sagna ai mirtilli americani ti da la giusta soddisfazione. Di piu la torta e' molto veloce e facile da fare!
Come fare la torta ai mirtilli?
Ingredienti:
Preparazione:
Sbattere le uova intere con lozucchero fino ad ottenere un composto spumoso. Aggiungere la farina con il lievito, quindi aggiungere il burro fuso e sbattere fino ad ottenere un imposto ben completato. Imburrare la teglia e mettere la carta da forno. Unite la frutta al impasto. Mettete impasto dentro la teglia. Infornate per 35 minuti in forno preriscaldato a 165 gradi, riscaldamento sotto / soppra. A cottura ultimata spolverizzate con lo zucchero a velo o coprite con cioccolato.
Ucierane ciasto z borówkami |
Cudowne! Muszę je koniecznie upiec. Będę myśleć o nim cały dzień...
OdpowiedzUsuńTez mam u siebie taki przepis bo to najlepsze i najszybsze ciasto z owocami. I zawsze wychodzi.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń