Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką

 Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką. 

Proste kruche ciasto z owocami idealne na lato.


Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką
Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką


Czy istnieje idealne ciasto kruche z owocami, które zachęci nas na tyle, aby odpalić piekarnik i zrobić je kilka razy w samym środku lata? Oczywiście! Ciasto kruche to składniki wyważone i przemyślane, ale to również ciasto, które musi być szybkie, mało problematyczne i zachęcające do tego stopnia, by zrobić je nawet dwa razy w tygodniu, bez względu na temperaturę na zewnątrz. 


Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką
Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką

O ile mogę pozwolić sobie na zrobienie ciasta kruchego w ciągu dnia, to bardzo męczą mnie ostatnio zakupy metodą tradycyjną. No może uwielbiam wszelkiego rodzaju ryneczki i stragany owocowo-warzywne, ale sklepy, magazyny czy markety po prostu mnie ścinają z nóg! Nie mam na nie czasu, a to choćby dlatego, że tylko śpię w domu, a na cały dzień ruszam do córki na szpital. 


Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką
Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką


Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką
Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką


Ciasto, które Wam proponuję jest idealne do kawy i ma właściwości prozdrowotne. Jest mocno nadziane antyoksydantami w postaci borówki amerykańskiej. Wiecie, że szklanka borówek amerykańskich dostarcza więcej antyoksydantów niż cztery takie same szklanki innych drobnych owoców letnich? No ja nie wiedziałam, ale podczas obchodu lekarskiego dowiedziałam się tego od ordynator, to ona zachęciła mnie do upieczenia ciasta z borówkami, bo Marysi spadły nieco morale na oddziale z powodu powikłań.


Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką
Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką

Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką
Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką


Ciasto kruche z borówką amerykańską i budyniową pianką oraz filiżanką wspaniałej kawy, zadziała jak prawdziwy plaster, nie tylko na duszę. Dzięki dziesiątkom badań medycznych przeprowadzonych na całym świecie odkryto, że pradawny napój jest w istocie jednym z najzdrowszych  produktów spożywczych. Kawa to najpopularniejszy napój zaraz po wodzie. Wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne, wzmacnia wydajność organizmu, wspomaga odchudzanie i wspiera w walce z najgroźniejszymi chorobami naszych czasów: schorzeniami serca, tak, tak, cukrzycą, rakiem oraz chorobami neurologicznymi, takimi jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Nowe badania udowodniły , że nasz ukochany codzienny rytuał picia gorącej, aromatycznej pysznej kawy jest dla nas zdrowszy niż myśleliśmy! 



Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką
Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką


Mając mało czasu na szukanie i będąc niemotoryzacyjną, że się tak wyrażę, skorzystałam z wygodnego sposobu zamówienia paru artykułów ze sklepu venosa.pl wprost do domu. 


Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką
Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką


Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką
Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką


Znalazłam tam słodycze, moją ukochaną kawę Illy czy Lavazza, herbatę, miody i syropy. Takie kupowanie jest o tyle dobre, że nie ma niespodzianek w postaci nieprzemyślanych artykułów spożywczych, wiem co wkładam do koszyka i nie martwię się o nic! Kurier dostarczy zakupy pod drzwi, a ja mogę się tylko cieszyć z zaoszczędzonego czasu i nerwów i zabrać się za zrobienie pysznego kruchego ciasta z borówką amerykańską i budyniową pianką, które to ciasto jest mocno maślane, chrupiące do ostatniego kawałka i nadziane borówką po same brzegi. Zróbcie to ciasto na zdrowie, wypijcie filiżankę aromatycznej kawy wśród kwiatów i w dobrym towarzystwie, a zyskacie zdrowie i równowagę, której wszystkim nam ostatnio brakuje. Cieszmy się z małych rzeczy i upieczmy dziś pyszne i łatwe kruche ciasto z borówką amerykańską. To ciasto podnosi morale nie tylko dzieci w szpitalu, ale każdemu, kto potrzebuje odrobiny czułości. Zobaczcie jak małe rzeczy mogą zrobić dużo dobrego!


Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką
https://www.venosa.pl/ 


Blacha duża i Wam też radzę zrobić w większej blaszce, bo ciasto się rozejdzie nie wiadomo nawet kiedy. Jeśli jednak chcecie mniej tych delicji, to zmniejszcie składniki dokładnie o połowę. 

Blacha prostokątna : 27 cm x 37 cm


Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką
Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką


Składniki na kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką:


- 800 g mąki pszennej tortowej

- 400 g pokrojonego w kostkę zimnego masła

- 10 żółtek od szczęśliwych kur

- ok. 2 łyżki zimnej wody

- 6 łyżek cukru pudru

- 3 lub 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- opcjonalnie płaska łyżeczka kardamonu


Składniki na budyniową piankę:


- 10 białek

- porządna szczypta soli lub nawet dwie

- 350 g cukru pudru, może być mniej

- 4 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego własnej roboty

- 4 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

- 240 ml oleju roślinnego, np. rzepakowy

- 400 g lub kilogram borówki amerykańskiej


Jak zrobić kruche ciasto z owocami? 


Tak z owocami! Ponieważ do tego kruchego ciasta z budyniową pianką pasują również jagody, maliny, brzoskwinie, porzeczka, jeżyny itd. 

Ze wszystkich składników na ciasto wyrobiłam w robocie lśniącą kulę. Uformowałam wałek i podzieliłam na dwa kawałki w proporcji 60% i 40 %. Obydwa kawałki zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do zamrażarki na 30 min lub nawet na godzinę.

Formę lekko posmarowaną masłem, wyłożyłam papierem do pieczenia. Po upływie zaleconego czasu, większą część ciasta starłam na dużych oczkach bezpośrednio na blachę. Delikatnie wyrównałam, leciutko docisnęłam i upiekłam na złoty kolor w 180- 190 stopniach bez termoobiegu. Piekłam około 20 minut.

Wyciągnęłam z piekarnika do całkowitego przestygnięcia. Międzyczasie ubiłam białka z solą, na sztywno i powoli ciągle miksując dosypywałam cukru, kolejno budyń i cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania wlałam cienką stróżką olej. Po połączeniu się wszystkiego wyłożyłam piankę na podpieczony spód ciasta, wyrównałam łopatką, poukładałam na wierzchu borówkę amerykańską, a na wierzch starłam drugą część zamrożonego ciasta. 

Blachę włożyłam do piekarnika na około 40 do 50 minut. Grzanie góra dół 190 stopni i bez termoobiegu.

Ciasto wyciągnęłam po północy i delektowałam się nim z samego rana z pyszną i aromatyczną kawą, Sara natomiast wypiła cappuccino. Kilka kawałków zaniosłam do szpitala, tam gdzie nie jest wesoło, a dzieciaki, które biorą chemię są trochę smutne i przygaszone.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wpis powstał we współpracy z https://www.venosa.pl/




Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką
Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką





Komentarze

  1. Każdy pewnie ma przepis na własne idealne kruche ciasto. Na pewno zjadłabym Twoje z filiżanką pysznej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziasiaj będę robiła, jest chłodniej. Przepis faktycznie nieskomplikowany. Obowiązkowo oczywiście dobra kawa. Moja ulubiona to Illy właśnie.
    Pozdrawiam, Irmina

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu ciasto musi być pyszne bo pysznie wyglada :) i to chyba dobry czas na bokówke, bo u nas na Mazurach już można ją kupić. W wekeend ma do mnie przyjechać 3 kobiałki to będę piekła Twoje cudowne cisteczko ;) Kasieńko życzę zdrówka córci u żebyście nie musiały spędzać czasu w szpitalu :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto zrobić dobie przerwę na kawę i ciacho, szczególnie takie lekkie z sezonowymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetycznie wygląda to ciacho! Borówki i pianka budyniowa to połączenie idealne :-) Chętnie zjadłabym jeden, dwa, a nawet trzy kawałeczki tego "nieba" popijając filiżanką pysznej kawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasta uwielbiam, do tego kawa i recepta na udane popołudnie gotowa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!