Klopsiki drobiowe

 Klopsiki drobiowe.


Przepis na polpette in bianco duszone w białym winie.


Klopsiki drobiowe
Klopsiki drobiowe



Ta odmiana klopsików drobiowych, zazwyczaj podawanych w ciemnych sosach, bardzo Was zaskoczy i sprawi, że z miłą chęcią zrobicie ich więcej i więcej... Klosiki drobiowe są lekkie i przede wszystkim nie są smażone. Udusicie je na głębokiej patelni, a ich sekretnym dodatkiem jest Parmiggiano Reggiano DOP oraz mortadella. Są o wiele szybsze od klasycznych z czerwonym mięsem, ale i równie smaczne! Przed duszeniem obtoczyłam klopsiki w mące, aby uzyskać ładną skórkę  i dusiłam je z dodatkiem białego wina, aby podkreślić ich wyjątkowy smak. Pulpeciki gotują się parę minut w przeciwieństwie do wieprzowo-wołowych, przygotowanie jest bardzo proste, dlatego zapraszam Cię na szybką i aromatyczną kolację już teraz! Możesz je łączyć z tłuczonym ziemniakiem, lub zielonym groszkiem. U mnie w połączeniu z ogórkiem i pomidorem, gdyż chciałam, aby kolacja była naprawdę szybko. Uwaga! Klopsiki drobiowe możesz podawać w sosie lub bez niego, możesz zajadać na ciepło, ale są genialne również na zimno. Jeśli w jakiś sposób jesteś przywiązany do mięsa wieprzowego- proszę bardzo- ale proces obróbki termicznej będzie trochę dłuższy.

Klopsiki drobiowe
Klopsiki drobiowe


Klopsiki drobiowe
Klopsiki drobiowe



Składniki :

- 500 g mięsa wieprzowego lub drobiowego

- 50 g mortadelli

- 50 g lub więcej parmezanu 

- 50 g pełnego mleka

- 30 g bułki tartej

- 1 średnie jajko

- 70 g białego wina

- 1 pęczek natki pietruszki

-  100 g mąki 00

- sól i pieprz do smaku

- olio evo


Dodatkowo składniki na sos:

- pomidory i ogórki drobno krojone

- łyżka majonezu

- łyżka jogurtu greckiego

- łyżeczka francuskiej musztardy 

- sól i pieprz

- natka pietruszki


Jak zrobić klopsiki drobiowe?

Najpierw posiekajcie drobno natkę pietruszki, a następnie jeszcze drobniej posiekajcie mortadellę i to wszystko wrzućcie do miski, do której włożyliście mięso mielone z drobiu lub wieprzowe.  Dodajcie bułkę tartą, parmezan i jajko. Kolejno dołóżcie mleko i sól oraz pieprz. Całość musicie teraz ładnie zagnieść i uformować w dłoniach malutkie klopsiki. Następnie obtoczcie każdą kuleczkę w mące i odkładajcie na talerz, aż do skończenia mięsa. Z tej ilości składników otrzymacie około 36 pulpecików. Rozgrzejcie niewielką ilość oliwy na dużej patelni , z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Gdy już będzie gorąca, dodawajcie klopsiki i szybko przyrumieńcie je ze wszystkich stron obracając od czasu do czasu.  Gotujcie tak około 5 minut. Po tym czasie wlejcie wino i poczekajcie, aż wyparuje. Mieszając od czasu do czasu gotujcie jakieś 5 minut. Sos powinien się całkowicie zredukować. W sumie klopsiki dojdą do perfekcji w około 10 minut! Jeśli klopsiki będą z mięsa wołowego lub wieprzowego musicie podwoić czas.  Teraz nie pozostaje nic innego jak zmiksować wszystkie składniki na sos  i dodać do pomidorów i ogórków. Jeśli chcecie, możecie polać również klopsiki drobiowe.

Podawać i cieszyć się smakiem delikatnego mięsa z dodatkiem chrupiących dodatków!

W sam raz na lato!  


Klopsiki drobiowe
Polpette in bianco


Polpette in bianco con carne bianca.

Polpette di pollame.

Questa varieta di polpette di pollame vi sorprendera molto. E'un modo per mangiare leggero e ...veloce. Le polpettine in bianco sono molto leggere e non sono fritte.  Si stufano in una padella profonda antiaderente. Ingredienti segreti e assai saporiti sono PArmiggiano Reggiano DOP e mortadella di alta qualita. Sono anche molto piu veloci della variante con carne suoina o bovina. E poi sono molto buoni e gustosi. Prima di cuocerli ho passato le polpettine nella farina 00 per ottenere una bella crosticina e le ho stufate con l'aggiunta di vino bianco per saltare il loro gusto unico. Le polpettine cuociono in ochi minuti, a differenza di maiale e manzo, le preparazione e' molto semplice, quindi vi invito subito ad una cena veloce e aromatica! Le polpettine si abbinano perfettamente con pure di atate e piselli cotti a vapore con un filo di olio evo. Ho preferito pero pomodoro fresco e cietriolo tritate finemente con un salsina gustosa. Se vuoi in qualche modo usare carne rossa devi raddopiare tempo di cottura.


Ingredienti:

- 500 g di carne di suino o pollame

- 50 g di mortadella

- 50 g di parmiggiano reggiano DOP

- 50 g di latte intero

- 30 g di pangrattato

- 1 uovo medio

- 70 g di vino bianco

- 1 mazzetto di prezzemolo

- 100 g di farina 00

- sale e pepe qb

- olio evo


Inoltre, ingredienti per la salsa:

- pomodori e cetrioli, affettati finemente

- 1 cucchiaio di maionese

- 1 cucchiaio di yogurt naturale tipo greco

- 1 cucchiaio di senape francese

- sale e pepe qb

- prezzemolo finemente tritato


Klopsiki drobiowe
Polpette in bianco


Come preparare le polpette in bianco?

Per prima cosa tritate finemente il prezzemolo, poi tritate ancora la mortadella e uniteli con carne macinata di pollame o di carne rossa. Aggiungete il pangrattato, il parmiggiano, l'uovo, latte , sale e pee. Impastate tutto e formate delle polpettine. Passate ogni pallina nella farina e mettetele tutte da arte in un piatto capiente. Ottente piu o meno 36- 38 polpettine. Scaldate una piccola quantita di olio in una padella antiaderente capiente. Quando sara ben caldo, aggiungete le polpettine e fatele rosolare velocemente da tutti i lati, rigirandole di tanto in tanto. Cuocere per circa 5 minuti. Trascorso questo temo, sfumete con il vino bianco e aspettate che evapori. Cuocete per circa 5 minuti, mescolando in tanto in tanto. La salsina dovrebbe ridursi completamente. Insomma, le polpette saranno cotte in circa 10 minuti, pero se usate carne rossa o suina radoppiate il tempo di cottura. Ora non resta che mescolare tutti gli ingredienti per la salsa e unirli con pomodori e ai cetrioli. 

Statemi bene, e mangiate con il gusto!

Komentarze

  1. Pysznie! Bardzo lubię takie dania pełne smaku i dobrych składników. A Twój talerz dodatkowo wygląda tak letnio.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!