Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

 Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką.

Proste jesienne ciasto ze śliwkami.


Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką


Jesienne ciasta są przepyszne, jeszcze króluje w nich wspomnienie lata, ale już stawiają nieśmiałe kroki na powitanie jesieni. W naszych sklepach niewątpliwie królują tanie śliwki, więc możemy przygotować ciasto kruche ze śliwkami. Kruche ciasto z budyniową pianką i ze śliwkami to ciasto proste, które nie wymaga żadnych predyspozycji cukierniczych. Robi się je niemal automatycznie i smakuje zawsze i każdemu. Rozpływa się w ustach i powoduje, że czujemy się rozpieszczeni, ba! Nawet rozpieszczamy innych ! Kruche jesienne ciasta są takimi umilaczami szarych poranków i warto przygotować ciasto w jak największej brytfance i zawsze z podwójnej porcji. 


Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką


Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką


Po pierwsze można je komuś podarować, można kogoś zaprosić, można się dłużej nim cieszyć. Ostatnio u mnie ten typ ciasta zawsze z podwójnej porcji, zawsze! Kluczową rolę w tym cieście odgrywają: masło i jaja. Te muszą być dobrej jakości, aby jesienne kruche ciasto smakowało bajecznie i było takie jak robiły nasze babcie!


Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką


Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką? Bardzo prosto! 



Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką


Składniki na PODWÓJNĄ PORCJĘ i blachę o wymiarach 27 cm x 37 cm.



- 800 g mąki pszennej tortowej

- 400 g pokrojonego w kostkę zimnego masła

- 10 żółtek od szczęśliwych kur

- ok. 2 łyżki zimnej wody

- 6 łyżek cukru pudru

- 3 lub 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- opcjonalnie płaska łyżeczka kardamonu


Składniki na budyniową piankę:


- 10 białek

- porządna szczypta soli lub nawet dwie

- 350 g cukru pudru, może być mniej

- 4 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego własnej roboty

- 4 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

- 240 ml oleju roślinnego, np. rzepakowy

- śliwki i le chcecie. Kupcie więcej , pokrójcie na połówki bądź ćwiartki.

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką


Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką


Jak zrobić kruche ciasto z owocami? 


Tak z owocami! Ponieważ do tego kruchego ciasta z budyniową pianką pasują również jagody, maliny, brzoskwinie, porzeczka, jeżyny, borówka amerykańska czyli wszystkie owoce miękkie, itd. 

Ze wszystkich składników na ciasto wyrobiłam w robocie lśniącą kulę. Uformowałam wałek i podzieliłam na dwa kawałki w proporcji 60% i 40 %. Obydwa kawałki zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do zamrażarki na 30 min lub nawet na godzinę.

Formę lekko posmarowaną masłem, wyłożyłam papierem do pieczenia. Po upływie zaleconego czasu, większą część ciasta starłam na dużych oczkach bezpośrednio na blachę. Delikatnie wyrównałam, leciutko docisnęłam i upiekłam na złoty kolor w 180- 190 stopniach bez termoobiegu. Piekłam około 20 minut.

Wyciągnęłam z piekarnika do całkowitego przestygnięcia. Międzyczasie ubiłam białka z solą, na sztywno i powoli ciągle miksując dosypywałam cukru, kolejno budyń i cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania wlałam cienką stróżką olej. Po połączeniu się wszystkiego wyłożyłam piankę na podpieczony spód ciasta, wyrównałam łopatką, poukładałam na wierzchu odwrócone na plecki śliwki, a na wierzch starłam drugą część zamrożonego ciasta. 

Blachę włożyłam do piekarnika na około 40 do 50 minut. Grzanie góra dół 190 stopni i bez termoobiegu.

Ciasto wyciągnęłam z piekarnika i poparzyłam sobie podniebienie, ponieważ pierwszą porcję ciasta wyciągnęłam łyżką z samego rogu, ale nie żałuję. 

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką


Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką


Komentarze

  1. Do ciast to mnie nie trzeba namawiać :) I chyba nje ma takiego które by mi nie smakowało :) oczywiście ciasteczek wygląda bardzo apetycznie... przepis zabieram...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym kawałek tego rozkosznego ciasta już teraz, skoro świt...Na dobry dzień i dobry humor.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak rozpieszczana chciałabym być każdego dnia :-) Uwielbiam ciasta ze śliwkami. Wyobrażam sobie tą poezję smaków! Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis Kasiu :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!