Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos
Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos.
Pomysł na obiad na wynos.
Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos |
Czasami zdarza się, że podróżuję nawet 12 godzin w pociągu i chciałabym zjeść coś pysznego nie korzystając z wagonu restauracyjnego lub jedzenia w barach na stacjach. Robię wtedy grillowane warzywa dzień wcześniej i jestem pewna, że to co jem nie tylko napełni brzuszek, ale odżywi każdą pojedynczą komórkę mojego ciała. Bo nie chodzi o to, aby się najeść, lecz aby odżywić.
Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos |
Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos |
Jedzenie w podróży powinno być lekkie. Zdarza mi się również, że nie zdążę zjeść w pociągu przygotowanego wcześniej posiłku, wtedy jest on idealny tuż tuż po zameldowaniu się na miejscu, kiedy nie ma człowiek sił, aby włóczyć się po lokalnych restauracjach.
Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos |
Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos |
Grillowane aromatyczne warzywa nieraz mnie uratowały w podróży. To ten typ posiłku, który przetrwa każdą temperaturę i może być przechowywany trochę bez lodówki.
Jak zrobić grillowane warzywa nie mając grilla ogrodowego?
Możemy posłużyć się patelnią do grillowania! Przygotowujemy swoje ulubione warzywa i składniki :
- czerwona, zielona, żółta papryka, igołomska, papryczki padron
- pieczone w piekarniku ziemniaki opcjonalnie
- cukinia młoda
- bakłażan najlepiej pieczony
- świeży pomidor
- sól, pieprz, olio evo
- opcjonalnie aceto balsamico di Modena DOP
Ziemniaki bakłażana kroimy w kawałki, kropimy oliwą z oliwek, solimy i pieczemy do miękkości. Pozostałe warzywa grillujemy na grillu ogrodowym lub na patelni. Kroimy je wcześniej w kawałki lub paski. Po ugrillowaniu mieszamy delikatnie z warzywami pieczonymi. Dodajemy sól, pieprz i oliwę z oliwek, możemy wkroić plasterki czosnku dla aromatu. Wkładamy do pudełka, a do drugiego przygotowujemy pomidorki. Dosmaczamy octem. Takie danie jest mega aromatyczne i świetnie w podróży smakuje z grzankami. Jeśli nie zjemy tego na wynos, idealnie smakuje na miejscu zaraz po przyjeździe, gdziekolwiek się udamy. Wystarczy tylko mieć dostęp do świeżych ziół, sztućców, talerzy i możemy cieszyć się domowym obiadem lub kolacją zaraz po przyjeździe gdziekolwiek. Pomijam, że wiemy co jemy, ale również sporo oszczędzamy zaraz na wejściu.
Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos |
Un pranzo tutto grigliato da portare via ovunque.
Avvolte mi capita di passare in treno anche 12 ore e vorrei mangiare qualcosa evitando vagone ristorante. Preparo allora a casa, giorno prima della partenza, verdure grigliate e infornate a modo che so cosa mangio e tutto cio che mangio mi nutrira. Mangiare furoi deve essere per forza leggero, perche siamo seduti troppo tempo. Le verdure grigliate o infornate mi hanno salvato la vita piu di una volta.
Preparatevi allora le vostre verdure preferite sia grigliate sia infornate e godetevi la salute.
Ingredienti:
- peperoni rossi, verdi, gialli etc
- patate e melanzane al forno - facoltativo
- zucchine
- pomodoro fresco dolce
- sale, pepe, olio evo
- aceto balsamico di Modena DOP
Infornate le patate e melanzane tagliate a pezzi. Cuocete fino che diventino morbidi. Grigliate altre verdure tagliate a lastrelle. Unite tutto e mescolate leggermente, insaporite di sale, pepe e olio evo. Mettete qualche rametto di erba aromatica e servite. Mangiate alla salute!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!