Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos

Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos.

Pomysł na obiad na wynos.


Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos
Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos


Czasami zdarza się, że podróżuję nawet 12 godzin w pociągu i chciałabym zjeść coś pysznego nie korzystając z wagonu restauracyjnego lub jedzenia w barach na stacjach. Robię wtedy grillowane warzywa dzień wcześniej i jestem pewna, że to co jem nie tylko napełni brzuszek, ale odżywi każdą pojedynczą komórkę mojego ciała. Bo nie chodzi o to, aby się najeść, lecz aby odżywić.

Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos
Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos

Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos
Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos


 Jedzenie w podróży powinno być lekkie.  Zdarza mi się również, że nie zdążę zjeść w pociągu przygotowanego wcześniej posiłku, wtedy jest on idealny tuż tuż po zameldowaniu się na miejscu, kiedy nie ma człowiek sił, aby włóczyć się po lokalnych restauracjach.

Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos
Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos

Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos
Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos


Grillowane aromatyczne warzywa nieraz mnie uratowały w podróży. To ten typ posiłku, który przetrwa każdą temperaturę i może być przechowywany trochę bez lodówki. 


Jak zrobić grillowane warzywa nie mając grilla ogrodowego?

Możemy posłużyć się patelnią do grillowania! Przygotowujemy swoje ulubione warzywa i składniki :

- czerwona, zielona, żółta papryka, igołomska, papryczki padron

- pieczone w piekarniku ziemniaki opcjonalnie

- cukinia młoda

- bakłażan najlepiej pieczony 

- świeży pomidor

- sól, pieprz, olio evo 

- opcjonalnie aceto balsamico di Modena DOP


Ziemniaki bakłażana kroimy w kawałki, kropimy oliwą z oliwek, solimy i pieczemy do miękkości. Pozostałe warzywa grillujemy na grillu ogrodowym lub na patelni. Kroimy je wcześniej w kawałki lub paski. Po ugrillowaniu mieszamy delikatnie z warzywami pieczonymi. Dodajemy sól, pieprz i oliwę z oliwek, możemy wkroić plasterki czosnku dla aromatu. Wkładamy do pudełka, a do drugiego przygotowujemy pomidorki. Dosmaczamy octem. Takie danie jest mega aromatyczne i świetnie w podróży smakuje z grzankami. Jeśli nie zjemy tego na wynos, idealnie smakuje na miejscu zaraz po przyjeździe, gdziekolwiek się udamy. Wystarczy tylko mieć dostęp do świeżych ziół, sztućców, talerzy i możemy cieszyć się domowym obiadem lub kolacją zaraz po przyjeździe gdziekolwiek. Pomijam, że wiemy co jemy, ale również sporo oszczędzamy zaraz na wejściu.

Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos
Grillowane i pieczone warzywa idealne na wynos


Un pranzo tutto grigliato da portare via ovunque.

Avvolte mi capita di passare in treno anche 12 ore e vorrei mangiare qualcosa evitando vagone ristorante. Preparo allora a casa, giorno prima della partenza, verdure grigliate e infornate a modo che so cosa mangio e tutto cio che mangio mi nutrira. Mangiare furoi deve essere per forza leggero, perche siamo seduti troppo tempo. Le verdure grigliate o infornate mi hanno salvato la vita piu di una volta. 

Preparatevi allora le vostre verdure preferite sia grigliate sia infornate e godetevi la salute.


Ingredienti:

- peperoni rossi, verdi, gialli etc

- patate e melanzane al forno - facoltativo

- zucchine

- pomodoro fresco dolce

- sale, pepe, olio evo

- aceto balsamico di Modena DOP


Infornate le patate e melanzane tagliate a pezzi. Cuocete fino che diventino morbidi. Grigliate altre verdure tagliate a lastrelle. Unite tutto e mescolate leggermente, insaporite di sale, pepe e olio evo. Mettete qualche rametto di erba aromatica e servite. Mangiate alla salute!

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!