Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią

 Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią.


Pyszna sałatka z chrupiących warzyw, idealna na śniadanie i na kolację.


Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią
Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią


Ten kto mnie zna, wie doskonale jak bardzo nienawidzę marnowania żywności i jak bardzo boli mnie serce, kiedy muszę coś wyrzucić. Większość z moich dań powstaje pod wpływem chwili i niektóre z nich są wytworem mojej wyobraźni i efektem sprzątnięcia lodówki z resztek. Czasem trzeba niewiele, by stworzyć wyśmienite danie. Sałatka jest zawsze na czasie i można ją zajadać, kiedy mamy ochotę na coś na szybko i na zdrowo i na lekko. Lekka sałatka z kozim serem i marynowaną na ostro cukinią, to moja dzisiejsza propozycja na deszczową kolację. Do sałatki dodałam wyśmienitej oliwy z oliwek z Corleone z drzewek oliwnych Noccellara del Belice, Girraffa i Biancolilla. Oliwa jest wyjątkowa, bo pochodzi nie tylko z mojej ukochanej Sycylii, ale również - co jest bardzo istotne- z manufaktury, której ufam.


Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią
Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią



...chciałam, abyście wiedzieli, że to nie jest oliwa z jakiejś hurtowni, która przyjeżdża do Polski w hektolitrach, tylko z Sycylii z Corleone, z małej tłoczni, gdzie robią to uczciwi ludzie- Ela i Antonio! Zapraszam Was po naszą oliwę z oliwek , a wybierając naszą oliwę- wybieracie nie tylko zdrowe i naturalne produkty, ale mówicie TAK dla dwóch małych manufaktur na Sycylii i w Polsce- mówi Pani Ania, właścicielka Olejowych Smaków, producentka zimnotłoczonych i przebadanych olejów.



Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią
Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią


Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią
Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią


Składniki na chrupiącą sałatkę w dowolnej ilości:


- pomidor 

- czerwona papryka

- miękki kozi ser

- sałata rzymska

- odrobinę marynaty- cukinia pikantna, słodko-kwaśna własnej roboty (niebawem zdradzę przepis, jak go wstawię)

- oliwa z oliwek Olejowe Smaki, która tak jak inne oleje Manufaktury jest przebadana na obecność pestycydów

- sól do smaku oraz ziarna czarnuszki i siemienia lnianego


Na swoim ulubionym talerzu, z podanych składników skomponuj swoją sałatkę. Przed podaniem posyp ziarnami i polej oliwą z oliwek i poczuj, jak Twój własny organizm jest Ci wdzięczny za troskę. Bo nie ma nic piękniejszego niż świadomość, że nie tylko karmimy nasze ciało, ale również je odżywiamy i dostarczamy podstawowych i potrzebnych składników do życia.


Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią
Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią



*Wpis nie jest w żadnym wypadku sponsorowany , jest on moim osobistym podziękowaniem i poleceniem produktów najwyższej jakości!



Insalata con formaggio di capra e zucchine marinate. 


Deliziosa insalata di verdure croccanti, perfetta per una cena o uno spuntino.


Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią
Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią


Chi mi conosce sa benissimo quanto odio sprecare il cibo e quando mi fa male il cuore quando devo buttare via qualcosa. La maggior parte dei miei piatti sono preparati al momento e alcuni sono il risultato della mia immaginazione e pulizia del frigorifero dagli avanzi. Avvolte basta poco per creare un piatto delizioso. L'insalata e'sempre una cosa veloce da fare ed e'piaciuta da tanti specialmente da chi guarda la propria linea. E'un piatto sano e leggero. Insalata leggera con morbidissimo formaggio di cara e' la mia proposta di cena per stasera, visto che piove. Alemno lei ci riempie di colori e sapori estivi. Il mio piatto viene insaporito di olio extravergine d'oliva proveniente da Corleone- Sicilia. Qui non trovate olio truffato, perche viene da piccola manifattura. Non viene da un grossista, ma da una simpatica familia che lo fa e poi viene spedita in Polonia e distribuita da Olejowe Smaki .


Ingredienti per un'insalata croccante:


- un peperone rosso, dolce

- pomodoro dolce

- morbido formaggio di capra 

- lattuga romana

- ho messo anche la zucchina marinata sott'aceto agro-dolce e piccante, fatto da me in casa

- olio evo di Olejowe Smaki

- sale qb e cumino nero e semi di lino


Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią
Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią


Come fare un piatto leggero d'insalata?

Componi la tua insalata con gli ingredienti dalla lista e prima di servirla aggiustate di sale, mettete olio extravergine d'oliva di Corleone e...sentite come il vostro corpo vi ringraziera! Perche non c'e'niente di piu bello della consapevolezza che non solo diamo da mangiare ai nostri corpi ma anche gli nutriamo con cose buone, sane e di alta qualita!





Komentarze

  1. Wspaniałe smaki, również korzystam z oliwy z oliwek Virgin.

    OdpowiedzUsuń
  2. Intensywnie kolorowa, energetyczna i zdrowa. Idealna na jesień, aby podnieść się na duchu i zapewnić organizmowi dużo dobrego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna sałatka. Cukinię i paprykę uwielbiam, więc myślę, że taka wersja bardzo by mi smakowała :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam Kasiu Twoje kolorowe sałatki! Bardzo jestem ciekawa jak przygotowujesz marynowaną cukinię. Wszystko wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Kasiu Twoje kolorowe sałatki! Bardzo jestem ciekawa Twojego przepisu na cukinię marynowaną. Wszystko wygląda bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sprawdzone lokalne produkty warto polecać bo nie ma lepszych, i do takiej sałatki dobrej jakości olej jest najlepszy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Do sałatek to mnie nie trzeba namawiać. Uwielbiam chyba każdą, no i ja też nje cierpię marnować jedzenia.. nawet bardzo. Taka kolorowa sałatka bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kapitalne danie. Jedno z moich ulubionych. Niezwykle zdrowe i bardzo barwne smakowo!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!