Sernik na migdałowo - czekoladowym cieście z polewą
Sernik na migdałowo-czekoladowym cieście z polewą.
Pyszny sernik na wyjątkowe okazje.
Sernik na migdałowo - czekoladowym cieście z polewą |
Ten pyszny i zwarty sernik na grubym i aromatycznym spodzie będzie jednym z Waszych ulubionych. Masa serowa w tym serniku została wzbogacona o kawałki czekolady i skórkę cytrynową, która nada jej lekko cytrynowy posmak. Sernik zdobi pyszna polewa, a całość posypana gwiazdkami nadaje mu wyjątkowego charakteru.
Sernik na migdałowo- czekoladowym cieście jest prosty do zrobienia i przepyszny.
Sernik na migdałowo - czekoladowym cieście z polewą |
Sernik na migdałowo - czekoladowym cieście z polewą |
Składniki na ciasto:
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka + 250 g sera tłustego ( klinek)
- 120 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 6 jajek
- skórka otarta z dwóch małych cytryn
- 150 g gorzkiej czekolady
Składniki na polewę:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka lub śmietanki UHT 30%
- 2 łyżki cukru
Sernik na migdałowo - czekoladowym cieście z polewą |
Sernik na migdałowo - czekoladowym cieście z polewą |
Sernik na migdałowo - czekoladowym cieście z polewą |
Jak zrobić sernik ?
Wykonanie sernika jest bardzo proste. Najpierw przygotuj ciasto. Czekoladę posiekaj drobno i wymieszaj ze zmielonym migdałami i proszkiem do pieczenia. Odstaw na bok. Oddziel białka od żółtek. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Do puszystej maślanej masy dodawaj po jednym żółtku, tak średnio jedno żółtko na minutę miksowania. Wmieszaj w masę czekoladę z migdałami i proszkiem. Osobno ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj je delikatnie szpatułką w masę migdałowo- czekoladową. Dno tortownicy o średnicy 26 cm ( u mnie nawet 28 cm ) wyłóż papierem do pieczenia a następnie zaciśnij obręcz. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj. Piecz około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i międzyczasie przygotuj masę serową. Czekoladę posiekaj na grube kawałki , odstaw. Ser, cukier, budyń w proszku, jaja i skórkę z cytryny zmiksuj, a najlepiej utrzyj, czekoladę dosyp i wymieszaj szpatułką. Wlej masę serową na podpieczony spód i wyrównaj. Piecz w 180 stopniach około 50 minut. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki studź sernik w ten sposób. Przygotuj polewę. Rozpuść wszystkie składniki na polewę i polej nią sernik. Posyp ozdobami. Sernik musi pójść do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Sernik jest bardzo bogaty w smaku, spód dodaje mu wyjątkowości, a chrupiące kawałki czekolady dodają podniosłego charakteru. Spróbujcie i przekonajcie się jak wyjątkowy potrafi być sernik na migdałowo- czekoladowym cieście. Ten wypiek nie zawiedzie żadnej Waszej uroczystości.
Sernik na migdałowo - czekoladowym cieście z polewą |
Świetna wersja sernika. Dla mnie to najpyszniejszy deser, zwłaszcza kiedy sernik jest domowy. Te świąteczne zimowe nuty bardzo mi się podobają.
OdpowiedzUsuńKiedyś bardzo bałam się robienia serników. Przerażały mnie pęknięcia i opadania, aż w końcu przestałam się tym przejmować. Po rozmowie z chorwackim lekarzem doszłam do wniosku że sernik jest nie tylko słodkością ale również suplementem diety. Ufw lekarz powiedział mi że jeżeli chcę naprawdę dobra dla innej osoby to powinnam ją karmić właśnie sernikiem z prawdziwego sera i to codziennie po kawałku.
UsuńNie lubię wchodzić w takie przepisy.
OdpowiedzUsuńBardzo nie lubię.
Człowiek robi się od razu głodny i wszelkie postanowienia antysłodyczowe idą...do lasu.
Serniczek zabieram, żeby nie kusił innych. Poświęcę się ... ;)
Sernik jest dobry na wszelkie zło tak mi się wydaje! Od czasu do czasu warto sobie zastosować kurację sernikową
UsuńUwielbiam Twoje ciasta, to juz chyba mówiłam i mogę je jeść cały czas :) zresztą ja wszystkie ciasta uwielbiam i mogłabym je jeść non stop :) przepis biorę i będę się rozkoszować :)
OdpowiedzUsuńCiasta robione w domu przynoszą chyba najwięcej radości. W dzisiejszym zabieganym świecie mamy coraz mniej tego czasu kropka Ale na ciasteczko czas się zawsze znajdzie.
UsuńJak zawsze znajdę u Ciebie coś smakowitego,na styczeń lubię zatrzymać takie świąteczne smaki a ta propozycja idealnie pasuje mi na weekend. Teraz już nie mogę się usprawiedliwiać,że nie wiem co upiec na sobotę.
OdpowiedzUsuń