Ciasto bardzo mocno czekoladowe
Ciasto bardzo mocno czekoladowe.
Proste czekoladowe ciasto z cukinią.
Ciasto bardzo mocno czekoladowe |
Składniki na ciasto bardzo mocno czekoladowe:
- około pół kg cukinii
- 5 wiejskich jaj
- szklanka brązowego cukru
- półtorej szklanki mąki pszennej tortowej
- pół szklanki kakao
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka oleju rzepakowego
Składniki na polewę:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki kakao
- łyżka mleka lub śmietanki 30% opcjonalnie
Jeśli chcesz zrezygnować z polewy, posyp tylko cukrem pudrem. Też pysznie!
Ciasto bardzo mocno czekoladowe |
Ciasto bardzo mocno czekoladowe |
Umyj cukinię i jeśli jest młoda, nie obieraj jej. Zetrzyj na tarce o małych oczkach i odstaw na 15 minut. W tym czasie cukinia będzie puszczała sok, który odciśniesz i wylejesz. Jaja ubij z cukrem na uch, dodaj mąkę, proszę, kakao i sodę , zmiksuj. Następnie ciągle miksując wlej olej cienką stróżką do połączenia wszystkich składników. Okrągłą formę tortownicę lub blachę 23x33 wysmaruj masłem, wyłóż papierem. Przełóż ciasto, wyrównaj i piecz 45 minut w około 175-180 stopniach. Przygotuj polewę. Ciasto udekoruj wedle uznania. Jedz na zdrowie!
Ciasto bardzo mocno czekoladowe |
Lubię takie ciasta z warzywami i czekoladowe. Porywam przepis i pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPyszny deser na każdy czas. Piekę podobne ciasto kiedy w sezonie jest pyszna cukinia i trzeba ją wykorzystać, bo rośnie na potęgę. Z czekoladą bardzo się lubi.
OdpowiedzUsuń