Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską.

Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską.


Najlepszy przepis na sernik wielkanocny.


Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską.
Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską.


W każde Święta Wielkanocne otwiera się w Polsce największa cukiernia. Domowa. Pieczenie to jakby święto przed świętem.  Celebrujemy je od pokoleń tak samo, ucieramy mak, mielimy ser, łuskamy orzechy i odmierzamy bakalie. Może gdzie indziej mają prościej, szybciej i lepiej. Ale za nic nie oddasz tych chwil, kiedy mama wysyła Cię po jeszcze jeden woreczek orzechów do spiżarni, podaje łyżkę abyś mieszał kajmak, czy żebyś znów udekorował mazurka czy polukrowała wielkanocną babkę. 

Każdy ma swoją robotę i każdy w czymś jest niezastąpiony i każdy z dumą spyta przy stole: spróbowałeś już mojego? Pomimo różnic charakterów, każde święta są tak samo ważne i tak samo wyjątkowe- siedzisz otulony zapachem Wielkiej Nocy, właściwie jak co roku, to wiesz, że będziesz za tym tęsknić okrągły rok. Takich smaków i uczuć nie znajdziesz nigdzie indziej. Bo przepis na nie mamy tylko tu, w Polsce.


Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską.
Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską.


Dziś zabiorę Cię w podróż, abyś mógł skosztować najpyszniejszego sernika, jakiego nigdy wcześniej nie jadłeś. Sernika, którego ciężko porównać do czegokolwiek. Puszystego i mocno wilgotnego. Sernika, w którym oprócz wyraźnej słodyczy kajmaku od czasu do czasu wyczujesz zaskakująco pyszną mikroskopijną grudkę soli. To połączenia nieba i ziemi. A właściwie nieba i morza. Dzięki soli morskiej każda nasza potrawa nabiera charakteru i smaku.

Spróbuj zrobić ten sernik, nie tylko na Święta Wielkanocne! Użyłam sera z wiaderka, a smakuje jakbyś mielił twaróg trzy razy własnoręcznie. Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską jest wyjątkowy, tak jak wyjątkowy jest Mistrz Polski Cukierników z 2008 roku Paweł Małecki. To jego przepis na sernik skradł mi serce i kubki smakowe. To człowiek, któremu ufam w kwestii cukierniczych przepisów, który wyniósł z domu szacunek oraz podziw do wielkiej obfitości, jaką ma dla nas natura. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska Słodka według Pawła Małeckiego", kiedyś można ją było zdobyć za naklejki w Lidl. 

Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską to będzie Twój ulubiony wypiek. Zdjęcie poniżej, na szybko przed włożeniem do lodówki.


Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską.
Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską.

Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską.
Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską.


Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską.
Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską.

Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską.
Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską.


Składniki na kruche ciasto z orzechami i solą morską:

- 200 g orzechów laskowych zmielonych ( dostaniecie gotowe bez problemu )

- 200 g mąki orkiszowej

- 100 g cukru trzcinowego

- pół łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej ( nie chodzi o to aby sól się rozpuściła, ale aby zachowała swoje kryształy niemal w całości )

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 200 g masła, pokrojonego

- 2 żółtka


Składniki na masę serową:

- 100 g masła

- 100 g kajmaku

- 200 g cukru

- 8 jajek (białka oddzielone od żółtek) 

- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka

- 70 g mąki ziemniaczanej

- 30 g mąki pszennej tortowej 


Składniki na kajmak z solą morską:

- 500 g cukru

- 200 ml mleka 3,2%

- 100 g masła, miękkiego

- pół łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej


Dodatki :

- orzechy laskowe opcjonalnie, posiekane

- sól morska


Jak zrobić kruche ciasto z orzechami i solą morską?

W misce mieszamy zmielone orzechy laskowe z mąką orkiszową, cukrem trzcinowym oraz solą morską i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło i żółtka. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę, którą dzielimy w proporcjach 2/3 i 1/3. Wstawiamy do zamrażalnika na  ok. 50 minut. Gdy ciasto zamarznie, wyjmujemy je z zamrażalnika. Większą jego część ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy na dnie formy. Najlepiej użyć okrągłej blachy- tortownicy o średnicy 24 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie przyciskamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika ( bez termoobiegu ) na około 10 minut. Jeśli masz termoobieg piecz w 170 stopniach przez 10-11 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy 10 minut w 180 stopniach, Kruszonka ma być przyrumieniona.


Jak zrobić masę serową?

Masło ucieramy z kajmakiem i połową cukru, stopniowo dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy twaróg sernikowy. Masę dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z drugą połową cukru na puszystą masę. do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką. Obydwie masy starannie łączymy i wylewamy na wcześniej upieczony i ostudzony spód z ciasta orzechowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na 50-55minut. Po upływie tego czasu wyłączamy go i studzimy sernik przy uchylonych drzwiach piekarnika. 


Jak zrobić kajmak z solą morską?

Cukier z mlekiem gotujemy w garnku z grubym dnem na wolnym ogniu do momentu uzyskania karmelowego  koloru, dodajemy miękkie masło i gotujemy jeszcze przez chwilę, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. Gdy cała masa trochę przestygnie, dodajemy sól morską gruboziarnistą. Na wystudzony sernik szprycujemy za pomocą rękawa cukierniczego kajmak z solą morską. Następnie posypujemy kruszonką orzechową, którą przygotowaliśmy z ciasta kruchego z orzechami laskowymi i solą morską.


Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską.
Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską.


Ten sernik wielkanocny jest bardzo elegancki i nieskomplikowany, zachwyci Waszych gości. Będziecie zdumieni jego nietuzinkowym smakiem i prostotą wykonania. 








Komentarze

  1. Jestem wielbicielką serników. Piekłam podobny. Bardzo dobre zestawienie smaków.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!