Tortillas pomodoro, formaggio, verdure.
Tortillas pomodoro, formaggio, verdure.
Przepis na tortillę kukurydzianą z warzywami i serem.
![]() |
Tortillas pomodoro, formaggio, verdure. |
Chrupiąca tortilla to znakomita przekąska dla każdego. Moje dzieci ją uwielbiają i robią ją już w zasadzie same. Tylko fantazja nas ogranicza co do nadzienia. Może być na słodko i na wytrawnie. Jest bardzo prosta do przygotowania i sycąca. Tortilla to zawsze świetne rozwiązanie na poprawę humoru.
![]() |
Tortillas pomodoro, formaggio, verdure. |
![]() |
Tortillas pomodoro, formaggio, verdure. |
Składniki:
- 4 tortille kukurydziane, ale mogą być też inne
- mix ulubionych sałat
- papryka
- pomidory
- kremowy serek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- natka pietruszki lub bazylia
Jak zrobić tortillę?
Tortillę można przygotować na dwa sposoby, albo ją podgrzejecie na patelni do naleśników, albo ją zapieczecie krótko w piekarniku. To zależy od nadzienia, ja wybrałam patelnię ze względu na mix sałat.
Przygotujcie tortillę zgodnie z opisem na folii, posmarujcie placka serkiem, rozłóżcie ulubione dodatki, zegnijcie na pół i jeszcze raz na patelnię, tak aby ser trochę się rozpuścił.
Podawajcie mocno gorące. Można kroić w trójkąty. Tortilla to bardzo szybka przekąska!
![]() |
Tortillas pomodoro, formaggio, verdure. |
Tortillas pomodoro, formaggio, verdure.
Fragranti tortillas con formaggio fuso, pomodoro, misto d'insalate, pomodoro fresco, peperoni rossi per uno spuntino davvero squisito.
Ingredienti per 4 porzioni:
- 4 tortillas di mais
- 2 omodori
- 120 g di fontina
- 2 cucchiai di parmiggiano gratuggiato
- peperone rosso tagliato finemente
- opzione: olivce nere snocciolate, prezzemolo
- sale
![]() |
Tortillas pomodoro, formaggio, verdure. |
Come preparare le trotillas?
Preriscldate il forno a 200 gradi, ma solo quando evitate di lattuge fresche.
Usate piuttosto la padella per le crepes.
Gratuggiate la fontina con una grattugia a fori larghi e mescolatela in una ciotola con il parmiggiano. Stendete 2 tortillas sul piano di lavoro e cospargetele uniformemente con i formaggi. Mondate, lavate e affettate i omodori, tagliate a meta le olive se volete, tritate anche prezzemolo. Mettete tutto su tortillas e piegate a meta. Se non usate la lattuga infornate per circa 5 minuti, se non usate insalate mettete le tortillas su adella calda e fate sciogliere il formaggio.
La idea e'veramente gustosa e buona. Con questo versatile spuntino potrete ottenere infinite combinazioni di sapori. Provate a sostituire le fettine di pomodoro con foglie di spinacini o champignon tagliati a fettine sottili. Oppure variate le erbe aromatiche, utilizzando, al posto del prezzemolo o basilico, foglie di origano, timo o menta fresca.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!