Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką
Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką.
Tradycyjne drożdżówki z budyniem.
Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką |
Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką |
Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką |
Składniki na drożdżówki z serem i kruszonką:
- 500 g mąki pszennej typ 450- 500
- 240 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
- 3 żółtka
- 50 g masła
- 110 g drobnego cukru
- szczypta soli
Składniki na budyń:
- 1 saszetka budyniu bez cukru o wadze 40 g
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 30 g masła
Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką |
Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką |
Jak zrobić drożdżówki z budyniem i kruszonką?
Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Mleko tylko podgrzej lekko, a masło rozpuść w rondelku. Odstaw. Najpierw ugotuj budyń, tak jak zaleca producent na opakowaniu, odstaw na bok, ale przykryj wcześniej folią spożywczą tak, aby nie wytworzył się gruby kożuch.
Teraz przygotuj rozczyn. Ze składników na drożdżówki podbierz trochę składników i umieść je w wysokim naczyniu, bo zaczyn będzie rósł. Kolejno umieść w naczyniu 40 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant, 2 łyżki mąki ( pamiętaj, składniki na rozczyn podbierasz z głównych, odmierzonych wcześniej składników) , łyżkę mąki, 50 ml lekko ciepłego mleka. Wszystkie składniki na rozczyn rozetrzyj na gładką papkę i przykryj folią i odłóż w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie rozczyn znacznie urośnie i spieni się. Gdy zobaczysz, że rozczyn jest gotowy, wsyp go do pozostałej ilości składników na drożdżówki, wymieszaj szpatułką i wyrób ciasto. Powinieneś uzyskać gładką kulę. Użyłam miksera i mieszadła do chleba. Zostaw ciasto w tej samej misie na godzinę i przykryj folią. Ciasto podwoi swoją objętość, nawet może ją potroić. Międzyczasie kiedy ciasto wyrasta przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzyj szybko w dłoniach i włóż miseczkę z kruszonką do lodówki.
Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką blat, jeśli się lepi , posyp wierzch ciasta mąką. Uformuj lekki wałek i podziel ciasto na 14 różnych kawałków, z których uformuj kulki. Kulki przenieś na wyłożoną papierem blachę, w zależności od blachy zmieścisz 6-8 kulek. Każdą spłaszcz i zrób wgłębienie denkiem szklanki. W dziurkach umieść po solidnej łyżce budyniu i posyp obficie kruszonką. Możesz posmarować bułeczki rozbełtanym z mlekiem jajem. To spowoduje, że budyń i kruszonka będą się lepiej trzymać, a bułeczki apetycznie zarumienią. Przykryj bułeczki czystą ściereczką. Niech rosną przez około 20 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, góra i dół. Na środkowej półce piecz drożdżówki z budyniem i kruszonką 20-25 minut, aż będą pięknie rumiane. Nie upieczesz wszystkich na raz. Z każdą blachą postępuj tak samo. Upieczone i wystudzone świetnie się przechowują w papierze śniadaniowych, w chlebaku. Nie musisz trzymać ich w lodówce. Możesz je też polukrować. Są pyszne! Spróbuj zrobić swoje własne drożdżówki z budyniem i kruszonką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!