Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką

 Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką.

Tradycyjne drożdżówki z budyniem.


Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką
Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką


Te drożdżówki z budyniem, kruszonką, to najlepsze drożdżówki jakie robiłam kiedykolwiek. Niezawodny przepis pochodzi od Ania Gotuje. Wykonanie drożdżówek z budyniem jest niezwykle proste. Uwielbiam je robić kiedy szykuje się długi wyjazd, choćby dlatego, aby zaoszczędzić na kupowaniu w cukierniach, ale i dlatego, że wiem co jem! Drożdżówki z budyniem i kruszonką są dla małych i dużych łasuchów. Zapiszcie ten przepis, będziecie do niego bardzo często wracać.

Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką
Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką

Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką
Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką



Składniki na drożdżówki z serem i kruszonką:

- 500 g mąki pszennej typ 450- 500

- 240 ml mleka

- 40 g świeżych drożdży lub 10 g suchych

- 3 żółtka

- 50 g masła

- 110 g drobnego cukru

- szczypta soli


Składniki na budyń:

- 1 saszetka budyniu bez cukru o wadze 40 g

- 400 ml mleka

- 2 łyżki cukru


Składniki na kruszonkę:

- 50 g mąki pszennej

- 30 g cukru

- 30 g masła


Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką
Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką

Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką
Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką


Jak zrobić drożdżówki z budyniem i kruszonką?

Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Mleko tylko podgrzej lekko, a masło rozpuść w rondelku. Odstaw. Najpierw ugotuj budyń, tak jak zaleca producent na opakowaniu, odstaw na bok, ale przykryj wcześniej folią spożywczą tak, aby nie wytworzył się gruby kożuch. 

Teraz przygotuj rozczyn. Ze składników na drożdżówki podbierz trochę składników i umieść je w wysokim naczyniu, bo zaczyn będzie rósł. Kolejno umieść w naczyniu 40 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant, 2 łyżki mąki ( pamiętaj, składniki na rozczyn podbierasz z głównych, odmierzonych wcześniej składników) , łyżkę mąki, 50 ml lekko ciepłego mleka. Wszystkie składniki na rozczyn rozetrzyj na gładką papkę i przykryj folią i odłóż w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie rozczyn znacznie urośnie i spieni się. Gdy zobaczysz, że rozczyn jest gotowy, wsyp go do pozostałej ilości składników na drożdżówki, wymieszaj szpatułką i wyrób ciasto. Powinieneś uzyskać gładką kulę. Użyłam miksera i mieszadła do chleba. Zostaw ciasto w tej samej misie na godzinę i przykryj folią. Ciasto podwoi swoją objętość, nawet może ją potroić. Międzyczasie kiedy ciasto wyrasta przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzyj szybko w dłoniach i włóż miseczkę z kruszonką do lodówki. 

Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką blat, jeśli się lepi , posyp wierzch ciasta mąką.  Uformuj lekki wałek i podziel ciasto na 14 różnych kawałków, z których uformuj kulki. Kulki przenieś na wyłożoną papierem blachę, w zależności od blachy zmieścisz 6-8 kulek. Każdą spłaszcz i zrób wgłębienie denkiem szklanki. W dziurkach umieść po solidnej łyżce budyniu i posyp obficie kruszonką. Możesz posmarować bułeczki rozbełtanym z mlekiem jajem. To spowoduje, że budyń i kruszonka będą się lepiej trzymać, a bułeczki apetycznie zarumienią. Przykryj bułeczki czystą ściereczką. Niech rosną przez około 20 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, góra i dół. Na środkowej półce piecz drożdżówki z budyniem i kruszonką 20-25 minut, aż będą pięknie rumiane. Nie upieczesz wszystkich na raz. Z każdą blachą postępuj tak samo. Upieczone i wystudzone świetnie się przechowują w papierze śniadaniowych, w chlebaku. Nie musisz trzymać ich w lodówce. Możesz je też polukrować. Są pyszne! Spróbuj zrobić swoje własne drożdżówki z budyniem i kruszonką. 

Smacznego! 

Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką
Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką

Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką
Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką

Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką
Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!