Sałatka z makaronem i ośmiornicą
Sałatka z makaronem i ośmiornicą.
Insalata di pasta e polpo.
Sałatka z makaronem i ośmiornicą |
Sałatka z makaronem i ośmiornicą w towarzystwie koziego sera, to jedno dobrze zbilansowane danie, które zapewni zdrową mieszankę węglowodanów, białe, witamin i soli mineralnych.
Jeśli nie masz dostępu do świeżej ośmiornicy, użyj mrożonych kawałków lub w oleju.
Sałatka z makaronem i ośmiornicą |
Składniki:
- 250 g suchego makaronu u mnie świderki
- 1 ośmiornica, ok. 1 kg lub mrożona, albo kawałki w oleju
- 250 g fasoli szparagowej zielonej
- 6 dojrzałych pomidorów
- 1 pęczek natki pietruszki
- kilka łyżek mrożonego groszku
- kilka mrożonych brukselek opcjonalnie
- ser kozi miękki
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pierz do smaku
Jak zrobić sałatkę z makaronu i ośmiornicy?
Jeśli masz ośmiornicę świeżą, to oczyść ją- pozbaw ją oczu i otworu gębowego. Wbrew pozorom jest to bardzo proste. Opłucz ją i gotuj w dużym garnku z dużą ilością osolonego wrzątku rzez około 50 minut. Odcedź, ostrożnie obierz i pokrój na małe kawałki. Jeśli masz mrożone kawałki, postępuj, jak opisane na opakowaniu. Jeśli masz ośmiornicę w oleju, po prostu ją odcedź z zalewy.
Fasolkę szparagową jeśli świeża ugotuj, następnie ugotuj al dente brukselkę i groszek, uważając, aby składniki nie były zbyt miękkie i przegotowane. Staraj się gotować warzywa al dente, im dłużej gotowane, tym ich większy IG. Ugotuj makaron al dente, najlepiej aby był razowy. W dużej salaterce wymieszaj pokrojone w kawałki i pozbawione skóry pomidory, usuń również nasiona. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, wszystkie gotowane warzywa. Wymieszaj z solą, pieprzem, oliwą. Podawaj z kozim serem.
To dobre i pożywne danie. Ośmiornice poławia się w całym basenie Morza Śródziemnego, są one łatwo dostępne na targach rybnych. Z żywieniowego punktu widzenia jego główną zaletą jest niska kaloryczność, dzięki bardzo niskiej zawartości tłuszczu i dużej zawartości wody, a to sprawia, że jest to produkt wysoce sycący i pożądany w diecie niskokalorycznej. Zawiera też spore ilości soli mineralnych.
Sałatka z makaronem i ośmiornicą |
Insalata di pasta e polpo.
Un piatto unico ben bilanciato, per portare in tavola un sano mix di carboidrati, roteine, vitamine e sali minerali.
Ingredienti:
- 250 g di pasta secca a piacere
- 1 polpo di circa 1 kg
- 250 g fagiolini
- 6 pomodori maturi
- 1 ciuffo di prezzemolo
- qualche cucciaiata di pisellini surgelati
- cavoletti di Bruxelles
- formaggio di capra
- olio evo
- sale e pepe qb
Sałatka z makaronem i ośmiornicą |
Mondate il polpo privandolo di occhi e becco, quindi sciacqatelo e fatelo cuocere in una capiente casseruola con abbondante acqua bollente leggermente salata per circa 50 minuti. Scolatelo, spellatelo con cura e tagliatelo a ezzettini.
Spuntate i fagiolini, lavateli, spezzateli e tuffateli in una seconda casseruola con acqua bollente poco salata. Dopo 5- 10 minuti dalla ripresa del bollore, unite la pasta e portate a termine la cottura per il tempo indicato sulla confezione, scolando insieme pasta e verdura. Cuocete anche i cavoli di Bruxelles e pisellini surgelati.
In una capiente insalatiera da portare riunite pomodori precedentemente pelati, privati di semi e tagliati a spicchetti , il polpo, il prezzemolo finemente tritato, la pasta, fagiolini, cavoli di Bruxelles, pisellini . Irrorare con l'olio a crudo, mescolatelo bene e servite con formaggio di capra.
Sałatka z makaronem i ośmiornicą |
Buono e nutriente.
Il polpo e'un mullusco pescato in tutto il Mediterraneo, facilmente reperibile nei mercati ittici. Dal punto di vista nutrizionale, ha come principale pregio un ridotto aorto calorico, dovuto a una bassissima percentuale di grassi e a un alto contenuto aquoso, che ne fanno un cibo saziante e indicato per una dieta ipocalorica. Contiene inoltre una discreta percentuale di sali minerali.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!