Sałatka z makaronem i ośmiornicą

 Sałatka z makaronem i ośmiornicą.

Insalata di pasta e polpo.



Sałatka z makaronem i ośmiornicą
Sałatka z makaronem i ośmiornicą


Sałatka z makaronem i ośmiornicą w towarzystwie koziego sera, to jedno dobrze zbilansowane danie, które zapewni zdrową mieszankę węglowodanów, białe, witamin i soli mineralnych.

Jeśli nie masz dostępu do świeżej ośmiornicy, użyj mrożonych kawałków lub w oleju. 


Sałatka z makaronem i ośmiornicą
Sałatka z makaronem i ośmiornicą


Składniki:

- 250 g suchego makaronu u mnie świderki

- 1 ośmiornica, ok. 1 kg lub mrożona, albo kawałki w oleju

- 250 g fasoli szparagowej zielonej

- 6 dojrzałych pomidorów

- 1 pęczek natki pietruszki

- kilka łyżek mrożonego groszku

- kilka mrożonych brukselek opcjonalnie

- ser kozi miękki

- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

- sól i pierz do smaku


Jak zrobić sałatkę z makaronu i ośmiornicy?


Jeśli masz ośmiornicę świeżą, to oczyść ją- pozbaw ją oczu i otworu gębowego. Wbrew pozorom jest to bardzo proste. Opłucz ją i gotuj w dużym garnku z dużą ilością osolonego wrzątku rzez około 50 minut. Odcedź, ostrożnie obierz i pokrój na małe kawałki. Jeśli masz mrożone kawałki, postępuj, jak opisane na opakowaniu. Jeśli masz ośmiornicę w oleju, po prostu ją odcedź z zalewy.

Fasolkę szparagową jeśli świeża ugotuj, następnie ugotuj al dente brukselkę i groszek, uważając, aby składniki nie były zbyt miękkie i przegotowane. Staraj się gotować warzywa al dente, im dłużej gotowane, tym ich większy IG. Ugotuj makaron al dente, najlepiej aby był razowy. W dużej salaterce wymieszaj pokrojone w kawałki i pozbawione skóry pomidory, usuń również nasiona. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, wszystkie gotowane warzywa. Wymieszaj z solą, pieprzem, oliwą. Podawaj z kozim serem.


To dobre i pożywne danie. Ośmiornice poławia się w całym basenie Morza Śródziemnego, są one łatwo dostępne na targach rybnych. Z żywieniowego punktu widzenia jego główną zaletą jest niska kaloryczność, dzięki bardzo niskiej zawartości tłuszczu i dużej zawartości wody, a to sprawia, że jest to produkt wysoce sycący i pożądany w diecie niskokalorycznej. Zawiera też spore ilości soli mineralnych.


Sałatka z makaronem i ośmiornicą
Sałatka z makaronem i ośmiornicą


Insalata di pasta e polpo.


Un piatto unico ben bilanciato, per portare in tavola un sano mix di carboidrati, roteine, vitamine e sali minerali.


Ingredienti:

- 250 g di pasta secca a piacere

- 1 polpo di circa 1 kg

- 250 g fagiolini

- 6 pomodori maturi

- 1 ciuffo di prezzemolo

- qualche cucciaiata di pisellini surgelati

- cavoletti di Bruxelles 

- formaggio di capra

- olio evo

- sale e pepe qb


Sałatka z makaronem i ośmiornicą
Sałatka z makaronem i ośmiornicą


Mondate il polpo privandolo di occhi e becco, quindi sciacqatelo e fatelo cuocere in una capiente casseruola con abbondante acqua bollente leggermente salata per circa 50 minuti. Scolatelo, spellatelo con cura e tagliatelo a ezzettini. 

Spuntate i fagiolini, lavateli, spezzateli e tuffateli in una seconda casseruola con acqua bollente poco salata. Dopo 5- 10 minuti dalla ripresa del bollore, unite la pasta e portate a termine la cottura per il tempo indicato sulla confezione, scolando insieme pasta e verdura. Cuocete anche i cavoli di Bruxelles e pisellini surgelati. 

In una capiente insalatiera da portare riunite pomodori precedentemente pelati, privati di semi e tagliati a spicchetti , il polpo, il prezzemolo finemente tritato, la pasta, fagiolini, cavoli di Bruxelles, pisellini . Irrorare con l'olio a crudo, mescolatelo bene e servite con formaggio di capra.


Sałatka z makaronem i ośmiornicą
Sałatka z makaronem i ośmiornicą


Buono e nutriente.

Il polpo e'un mullusco pescato in tutto il Mediterraneo, facilmente reperibile nei mercati ittici. Dal punto di vista nutrizionale, ha come principale pregio un ridotto aorto calorico, dovuto a una bassissima percentuale di grassi e a un alto contenuto aquoso, che ne fanno un cibo saziante e indicato per una dieta ipocalorica. Contiene inoltre una discreta percentuale di sali minerali.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!