Omlet z pomidorami i cukinią
Omlet z cukinią i pomidorami.
Pomysł na omlet z warzywami.
Omlet z pomidorami i cukinią |
Danie powstało w duchu zero waste. Nie lubię marnować żywności. Czasami sprzątając lodówkę znajduję pół cukinii, czy jednego pomidora i raz, dwa, trzy...powstaje pyszna kolacja, czy śniadanie, a czasem nawet super obiad. Spróbujcie użyć fantazji, łączyć smaki nieoczywiste, nie marnujmy jedzenia.
Omlet z pomidorami i cukinią |
Składniki:
- jaja
- cukinia krojona w plastry
- pomidor krojony w plastry
- pestki słonecznika
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek u mnie od OLEJOWE SMAKI
- chleb z tego przepisu
Jak zrobić omlet?
Właściwie omlet sam się robi. Jest smaczny, prosty i kolorowy. Na ten omlet nie kupiłam nic specjalnie, aby go zrobić. Wszystkie składniki już miałam, i to w ilościach niewielkich. Rozgrzałam oliwę na dobrej patelni i poukładałam naprzemiennie cukinię i pomidory, tak aby nachodziły na siebie. Rozbełtaj jaja w kubku, posól i dosmacz pieprzem, wylej na cukinię i pomidory, posyp natką pietruszki i pestkami słonecznika. Przykryj. Usmaż. Przed podaniem skrop oliwą z oliwek z Corleone. Posyp też czarnuszką jeśli lubisz. Podawaj z pieczywem, najlepiej własnym. Kliknijcie w link do przepisu na chleb i zobaczcie jak fajnie wypieka się pieczywo w domu.
Omlet z pomidorami i cukinią |
Omlet z pomidorami i cukinią |
Frittata con zucchine e pomodoro.
Frittata e'un piatto che stato creato nello sprito di "zero rifiuti". Non mi piace sprecare il cibo. A volte mentre pulisco il frigorifero trovo mezza zucchina oppure un pomodoro.
Omlet z pomidorami i cukinią |
Ingredienti:
- uova
- zucchine a fette
- pomodoro a fette
- semi di girasole
- prezzemolo fresco
- semi di nigella
- olio extravergine d'oliva, mio proviene da Corleone
- pane casareccio
Come fare una frittata?
Niente di piu facile! Veramente la frittata si fa da sola. Ho riscaldato l'olio in una padella a fondo doppio e ho disposto zucchine e pomodori in modo che le fette si sovrapponessero. Sbattuto anche le uova in una tazza, condito tutto con il sale e pepe. Ho versato sopra le zucchine e pomodoro, ho spolverato con prezzemolo e semi di girasole. Poi ho coperto la mia frittata e ho cominciato friggerla a fuoco basso. Prima di portarla nel piatto ho messo di soppra semi di nigella.
Condito mia frittata con olio evo di Corleone. E di piu ho mangiato la mia frittata con pane casareccio che ho fatto da sola.
Omlet z pomidorami i cukinią |
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!