Krówka bananówka.
Krówka bananówka.
Placek bananowy na herbatnikach bez pieczenia.
Krówka bananówka |
Ten wspaniały przepis znalazłam u mojej koleżanki na blogu Sio Smutki na słodko kiedy szukałam przepisu na Święta. Przepisu na słodkość bez pieczenia. Krówka bananówka zachwyciła mnie do tego stopnia, że w czasie Świąt zrobiłam ją cztery razy i wyniosłam na Wigilie w różne miejsca. Jest placek mocno podzielny. Krówka bananówka świetnie się przechowuje i smakuje obłędnie. Rozpływa się w ustach, a dodatek kakaowych herbatników jest konieczny!
Wymiar blachy : 20 x 30
Krówka bananówka |
Jak zrobić krówkę bananówkę?
Krówka bananówka nie wymaga żadnej wprawy, potrzebuje tylko odrobinkę czasu. W zamian otrzymacie pyszny deser na każdą okazję! Oto przepis na krówkę bananówkę krok po kroku.
Krówka bananówka |
Składniki :
- petitki kakaowe około 370 g ( kupcie więcej )
Budyń bananowy:
- 600 ml mleka
- 4 żółtka
- 2 sypkie budynie bananowe z cukrem po 60 g każdy
- 30 g cukru
- 50 g mąki pszennej
Do kremu budyniowego:
- 220 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3-4 dojrzałe banany ( są różnej wielkości, więc lepiej mieć zapas )
- 6-7 ciasteczek oreo
Polewa:
- 150 g czekolady mlecznej lub deserowej
- 150 g śmietanki 30 lub 36%
- 30 g masła
- herbatniki, które pozostały po złożeniu ciasta
Przygotowanie:
Najpierw ugotujmy budyń bananowy: w 100 ml mleka rozprowadź żółtka, mąkę, proszek budyniowy oraz obydwa cukry, a pozostałe mleko podgrzej. Do gorącego mleka wlej zawiesinę budyniową cały czas mieszając, aby krem się nie przypalił. Budyń ma być gęsty. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, dzięki temu unikniesz nieestetycznego kożucha. Budyń nie musi być zimny, wystarczy, że ma temperaturę pokojową.
Zimny budyń zmiksuj krótko, tak aby stał się gładki i ciągle miksując dodawaj po łyżce miękkiego masła. Krem powinien być gładki i gęsty.
Odłóż do oddzielnego naczynia 4 czubate łyżki kremu, zmiksuj z masłem orzechowym.
Pozostały krem podziel na dwie równe części. Ciasteczka oreo pokrusz na kawałki, odłóż na bok.
Jak złożyć krówkę bananówkę? Krok po kroku :
Dno blachy wyłóż herbatnikami, dotnij je w razie potrzeby. Herbatniki muszą wypełnić całą powierzchnię. Na spód z herbatników wyłóż jedną część kremu bananowego, a na nim bezpośrednio ułóż cieniutko pokrojone plasterki banana, tak aby delikatnie nachodziły na siebie. Muszą być ułożone szczelnie, lekko je dociśnij.
Krówka bananówka |
Krówka bananówka |
Krówka bananówka |
Kolejną warstwą są znowu herbatniki. Przykryj całą powierzchnię i wyłóż na herbatniki krem z masłem orzechowym i posyp równo pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Wciśnij je lekko w krem.
Krówka bananówka |
Krówka bananówka |
Krówka bananówka |
Teraz znowu rozłóż herbatniki, równo i szczelnie. Wyłóż na herbatniki krem bananowy i pokryj pokruszonymi herbatnikami.
Jak zrobić polewę?
Rozpuść wszystkie składniki w rondelku, na małym ogniu, aby ich nie przypalić. Gorącą polewą pokryj całego placka i odstaw placek na całą noc do lodówki.
Krówka bananówka |
Krówka bananówka |
Krówka bananówka |
Po tym czasie krówka bananówka jest gotowa do pokrojenia i degustacji. Krówka bananówka jest tak pyszna, że trudno będzie poprzestać na jednym kawałku.
Krówka bananówka |
Krówka bananówka |
Ciasto wygląda przepysznie. Przeczytałam przepis i ups, jest masło orzechowe. Ale zastąpiłabym je kremem ciasteczkowym. Mniammmm
OdpowiedzUsuńZasadniczo nie musiałam wczytywać się za bardzo w przepis. Krówkowe? Mmmm.. Banany? Cudownie! Bez pieczenia?! WOW! Biorę kochana w ciemno!
OdpowiedzUsuńDlaczego krem bananowy w przepisie na niego niema bananów
OdpowiedzUsuńPonieważ jest budyń bananowy :-)
UsuńŚwietne to ciasto! zrobię, tylko proszę o informację na jaką wielkość blaszki jest ten przepis
OdpowiedzUsuń20 x 30
Usuń