Krówka bananówka.

Krówka bananówka.

Placek bananowy na herbatnikach bez pieczenia.


Krówka bananówka
Krówka bananówka


Ten wspaniały przepis znalazłam u mojej koleżanki na blogu Sio Smutki na słodko kiedy szukałam przepisu na Święta. Przepisu na słodkość bez pieczenia. Krówka bananówka zachwyciła mnie do tego stopnia, że w czasie Świąt zrobiłam ją cztery razy i wyniosłam na Wigilie w różne miejsca. Jest placek mocno podzielny. Krówka bananówka świetnie się przechowuje i smakuje obłędnie. Rozpływa się w ustach, a dodatek kakaowych herbatników jest konieczny! 

Wymiar blachy : 20 x 30 


Krówka bananówka
Krówka bananówka


Jak zrobić krówkę bananówkę?

Krówka bananówka nie wymaga żadnej wprawy, potrzebuje tylko odrobinkę czasu. W zamian otrzymacie pyszny deser na każdą okazję! Oto przepis na krówkę bananówkę krok po  kroku.


Krówka bananówka
Krówka bananówka


Składniki :

- petitki kakaowe około 370 g ( kupcie więcej )


Budyń bananowy:

- 600 ml mleka

- 4 żółtka

- 2 sypkie budynie bananowe z cukrem po 60 g każdy

- 30 g cukru

- 50 g mąki pszennej 


Do kremu budyniowego:

- 220 g miękkiego masła


Dodatkowo:

- 3 łyżki masła orzechowego

- 3-4 dojrzałe banany ( są różnej wielkości, więc lepiej mieć zapas )

- 6-7 ciasteczek oreo


Polewa:

- 150 g czekolady mlecznej lub deserowej

- 150 g śmietanki 30 lub 36%

- 30 g masła

- herbatniki, które pozostały po złożeniu ciasta


Przygotowanie:

Najpierw ugotujmy budyń bananowy: w 100 ml mleka rozprowadź żółtka, mąkę, proszek budyniowy oraz obydwa cukry, a pozostałe mleko podgrzej. Do gorącego mleka wlej zawiesinę budyniową cały czas mieszając, aby krem się nie przypalił. Budyń ma być gęsty. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, dzięki temu unikniesz nieestetycznego kożucha. Budyń nie musi być zimny, wystarczy, że ma temperaturę pokojową. 

Zimny budyń zmiksuj krótko, tak aby stał się gładki i ciągle miksując dodawaj po łyżce miękkiego masła. Krem powinien być gładki i gęsty.

Odłóż do oddzielnego naczynia 4 czubate łyżki kremu, zmiksuj z masłem orzechowym.

Pozostały krem podziel na dwie równe części. Ciasteczka oreo pokrusz na kawałki, odłóż na bok.


Jak złożyć krówkę bananówkę? Krok po kroku :

Dno blachy wyłóż herbatnikami, dotnij je w razie potrzeby. Herbatniki muszą wypełnić całą powierzchnię. Na spód z herbatników wyłóż jedną część kremu bananowego, a na nim bezpośrednio ułóż cieniutko pokrojone plasterki banana, tak aby delikatnie nachodziły na siebie. Muszą być ułożone szczelnie, lekko je dociśnij. 


Krówka bananówka
Krówka bananówka



Krówka bananówka
Krówka bananówka


Krówka bananówka
Krówka bananówka


Kolejną warstwą są znowu herbatniki. Przykryj całą powierzchnię i wyłóż na herbatniki krem z masłem orzechowym i posyp równo pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Wciśnij je lekko w krem. 


Krówka bananówka
Krówka bananówka


Krówka bananówka
Krówka bananówka


Krówka bananówka
Krówka bananówka


Teraz znowu rozłóż herbatniki, równo i szczelnie. Wyłóż na herbatniki krem bananowy i pokryj pokruszonymi herbatnikami. 


Jak zrobić polewę?

Rozpuść wszystkie składniki w rondelku, na małym ogniu, aby ich nie przypalić. Gorącą polewą pokryj całego placka i odstaw placek na całą noc do lodówki. 

Krówka bananówka
Krówka bananówka


Krówka bananówka
Krówka bananówka



Krówka bananówka
Krówka bananówka


Po tym czasie krówka bananówka jest gotowa  do pokrojenia i degustacji. Krówka bananówka jest tak pyszna, że trudno będzie poprzestać na jednym kawałku. 


Krówka bananówka
Krówka bananówka


Krówka bananówka
Krówka bananówka




















Komentarze

  1. Ciasto wygląda przepysznie. Przeczytałam przepis i ups, jest masło orzechowe. Ale zastąpiłabym je kremem ciasteczkowym. Mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Zasadniczo nie musiałam wczytywać się za bardzo w przepis. Krówkowe? Mmmm.. Banany? Cudownie! Bez pieczenia?! WOW! Biorę kochana w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego krem bananowy w przepisie na niego niema bananów

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne to ciasto! zrobię, tylko proszę o informację na jaką wielkość blaszki jest ten przepis

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!