sobota, 18 stycznia 2014

Bardzo proste karnawałowe kruche ciasteczka włoskie




WYKONANIE 

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i masło posiekać na drobny piasek szerokim nożem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe schładzać ok. 1 godzinę w lodowce, może być dłużej. Ciasto najlepiej zawinąć w folie spożywczą.
 Ze schłodzonego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. ( Kształt zależy od naszej fantazji, albo kulka albo spłaszczona kulka ).



W każdej kulce zrobić palcem wgłębienie, posmarować białkiem i włożyć np.kolorowego M&M, lub orzecha w czekoladzie, lub migdała itd... Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać kolorowym cukrem :-) Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
smacznego!




















1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !