niedziela, 19 stycznia 2014

GRUBA TARTA









Składniki:
  • Na ciasto:
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125g masła (margaryny) – zimne
  • cukier waniliowy 16 g
Owoce świeże lub mrożone, całkowita dowolność
Ja dalam swieze wisnie
    Galaretka (pod kolor do owoców) rozpuszczona
    w połowie ilości wody podanej na opakowaniu

Ciasto:


Z podanych składników zagnieść (do dokładnego połączenia składników, nie wyrabiać).
Wstawić ciasto na 1h do lodówki
Okragla formę do tarty posmarować tłuszczem i wylepić kruchym ciastem.
Ponakłuwać ciasto widelcem.
Piec przez około 8 min w 180 st. C
Wyciagnac z piekarnika. Posmarowac dzemem w moim wypadku wisniowym i wlozyc na 10 minut do piekarnika.
Upieczone odstawić do ostygnięcia.
Nastepnie nalozyc galaretke i do lodowki aby galaretka sie sciela a tarta przegryzla.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !