wtorek, 25 marca 2014

Tort czekoladowy


Dzis zrobimy bardzo prosty ale pyszny tort … Beda nam potrzebne -

Na biszkopt kakaowy: 5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Na biała mase śmietankowa:
½ litra śmietanki 36%
30 dag białej czekolady

Na kakaowa mase śmietankowa:
½ litra śmietanki 36%
20 dag mlecznej czekolady
10 dag gorzkiej czekolady

Ponadto: ¾ szklanki mleka 
biszkopty do tiramisu


Wykonanie

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać mikserem . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać na niskich obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 3 krazki.
Białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. Wymieszać i ostudzić.
W osobnym naczyniu połamać mleczną i gorzką czekoladę.
Następnie zalać je pozostałym gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić.

 

½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi białymi czekoladami. Pozostałe ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi kakaowymi czekoladami (tak powstanie nam kakaowa masa śmietankowa).
Przekladac nasze podklady biszkoptowe wg naszego uznania lekko dociskając. A 3-4 łyżkami masy posmarować boki tortu i okleic je polowkami biszkoptow do tiramisu.


Obwiazac wstazeczka- jesli ktos chce, gdyz dekoracja to zalezy od naszej fantazji i … okazji na ktora to tort jest robiony ... Chlodzic w lodowce najlepiej cala noc.
Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !