niedziela, 30 marca 2014

Wątróbka drobiowa z jabłkami




Watrobka z jablkami to staropolskie danie.Smaczne i eleganckie. I szybkie co najwazniejsze ..a o to nam chodzi ,szczegolnie kiedy piekna pogoda i szkoda czasu na gotowanie! 





Składniki: 
- 50 dag wątróbki drobiowej
- 3-4 duże cebule
- 1-2 kwaśne, twarde jabłka
- sól, pieprz, natka pietruszki
- tłuszcz do smazenia


Wykonanie:
Wątróbkę oczyścić z błon, wymoczyć przez ok. pół godziny w wodzie , sprawdzic czy nie ma jeszcze zolci ...osuszyć. Cebulę pokroić w półplasterki, jabłka na mniejsze kawałki (u mnie kostka, ale mogą to być też np. cienkie plasterki). Na patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu, obsmażyć na nim z obu stron wątróbkę *UWAGA wątróbki nie solimy na początku smażenia, bo będzie twarda..
Następnie dorzucić cebulę i jabłka. Dusić wszystko pod przykryciem, aż cebula będzie szklista, a jabłka miękkie (ale nie rozpadną się). Pod koniec duszenia przyprawić solą, pieprzem i natka pietruszki .
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !