środa, 16 kwietnia 2014

MAKOWY MAZUREK WIELKANOCNY

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
kostka margaryny,
2 jajka,
1 szklanka cukru pudru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 puszka gotowej masy makowej,
garść rodzynek,
łyżka kakao 
czekolada roztopiona w kąpieli wodnej
migdaly, ozdoby

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj masło, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko i 1 żółtko. Zagnieć ciasto. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go po brzegach do placka. Białko jajka ubij z 1/3 szklanki cukru pudru, dodaj kakao, ubij i wyłóż na ciasto. Na pianę rozłóż masę makową wymieszaną z rodzynkami.
Ciasto włóż do piekarnika na około 25 minut. Jak wyjmiesz mazurka z piekarnika - poczekaj aż ostygnie.  Możesz zastosować lekką modyfikację. Podzielić ciasto na pół. Na dół ciasto, nastepnie masa makowa i znów ciasto. Pomijamy wtedy pianę, nie każdy ją lubi.
 Gdy mazurek makowy przestygnie, pokryj go gorącą czekoladą i udekoruj według uznania!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !