wtorek, 15 kwietnia 2014

Trufelki z kawą Jacobs


Składniki na około 20 sztuk trufelków
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki kawy Jacobs 
  • { rozpuść ją w 1 łyżce gorącej wody i wystudz }
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 1 szklanka zmielonych pistacji
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
    Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier, szybciutko wymieszać.
    Do masy serowej dodać lekko przestudzoną czekoladę, krótko zmiksować by masa się nie zwarzyła. Wsypać pistacje i wymieszać.
    Masę umieścić w miseczce przykrytej folią spożywczą,następnie schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy da się uformować trufle.

Dodatkowo:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju
Czekoladę oraz olejej roztopić w kąpieli wodnej.
Schłodzone trufle zanurzać z czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia, obtoczyć pistacjami, wystudzić. 

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !