czwartek, 8 maja 2014

Fusilli MALMA z pieczarkami , skwarkami oraz czosnkeim niedzwiedzim



Za godzinkę ma wpaść głodny gość ! Panika? Absolutnie.

Bedą nam potrzebne-

  • pieczarki
  • kiełbaska bądz boczek, ja miałam to i to
  • fusilli MALMA bo się nie rozpadają, bo można na nich pracować, można je odgrzewać kilkakrotnie , można je przewracać i mieszać...a one i tak pozostaną sprężyste i al dente.
  • przyprawa suszony pomidor z czosnkiem niedzwiedzim
  • koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki mniej więcej
  • olio extravergine d'oliva
  • tarty parmezan bądz grana padano
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • kawałeczek czerwonej papryki świeżej 


Podsmażamy pieczarki z boczkiem i / lub kiełbasą, dodajemy koncentrat pomidorowy zmieszany z wodą , solą, pieprzem. Dusimy pod przykryciem.Następnie dosypujemy 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem niedzwiedzim , przykrywamy dusimy. W razie czego dolewamy jeszcze wody i łyżkę oliwy z oliwek.





Gotujemy fusilli MALMA al dente, odcedzamy.

 
Wrzucamy na dużą patelnie z odrobiną masła. Wlewamy bardziej wodnistą część sosu, mieszamy. Nakładamy na talerz, posypujemy tartym serem i dodajemy świeże listi bazylii. Gotowe danie w bardzo szybko ! Jeśli chcemy aby było pikantniejsze dodajemy czosnek oraz oliwę z oliwek Goccia d'Oro czosnek i peperoncino .Posypujemy łyżką świeżej papryki czerwonej dla koloru i smaczku !
Nie zapomnijmy podać wytrawnego wina!

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !