środa, 7 maja 2014

Polsko-włoska pikanteria z rumuńską nutką


Przepis na odrobinkę swojskości i pikanterii...To będzie podróż w kilka światów. W trzy światy. Przepis na talerz wspomnień i różnych charakterków. Jest to danie czasochłonne, gdyż musimy wysmażyć boczek, czy udusić na maśle pieczarki, ugotować ziemniaczki i marchewkę...ale warto naprawdę warto !

 
Składniki:
  • 2 ziemniaczki ugotowane i pokrojone w większe kawałki
  • 1 marchewka ugotowana pokrojona w talarki
  • kilka liści szczawiu im więcej tym lepiej
  • pieczarki uduszone na maśle z cebulką i pieprzem
  • 3 plastry boczku wysmażonego na delikatne skwarki
  • laseczka kabanosów lub dobrej kiełbasy pokrojonej w kostkę i wysmażonej delikatnie
  • sos pomidorowy tzw.passato di pomodoro lub pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • świeża bazylia
  • olio extravergine d'oliva Goccia d'Oro czosnek i peperoncino
  • parmezan lub grana padano
  • czarne oliwki, żadnych specjalnych doznań smakowych, ale kolor czarny idelanie pasuje i dodaje charakteru całości
  • kawałek czerwonej papryki na dekorację pokrojonej w kosteczkę
  • makaron penne MALMA

Do szerokiego rondla lub na patelnie dajemy uduszone wcześniej pieczarki. Dodajemy liście szczawiu. Następnie ziemniaczki, marchewkę oraz kabanosy, bądz kiełbasę i boczek. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Dodajemy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy zmieszany z ciepłą wodą , kilka kropel oliwy z oliwek Goccia d'Oro czosnkowo-papryczkowej. Uwaga ! Niedużo gdyż jest dość ostra i pikantna.
Przykrywamy i dusimy. Doprawiamy solą i liśćmi bazylii.




Makaron Penne od MALMA gotujemy al dente i odcedzamy.
Mieszamy z sosem , wykładamy na talerz, dajemy oliwki pokrojone w talarki, posypujemy liśćmi bazylii, trzemy parmezan bądz grana padano. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwona paprykę, niedżo- max. płaska łyżka na talerz.


 
Kilka kropel oliwy z oliwek Goccia d'Oro i serwujemy z ...winem najlepiej. Ja dostałam wytrawne , różowe wino prosto z Rumunii o finiszu poziomkowym , które doskonale dopasowało się do pieczarek i wyeksponowało...boczek ! Ciekawe jest to , że w winie tym wyczuwa się również smak piwa !

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !