niedziela, 1 czerwca 2014

Clafoutis czyli klafuti truskawkowe




Clafoutis (wym. klafuti) to delikatne, podobne do puddingu ciasto popularne we Francji. Taki troszkę grubszy pieczony naleśnik z nadzieniem. Ma wiele zalet: doskonale smakuje, zawsze się udaje i można je szybko przygotować.  Dzieci to uwielbiają, jak naleśniki, tylko , że smażenie naleśników długo schodzi. A tu coś w rodzaju naleśnika, od razu z nadzieniem i ..z piekarnika. Właściwie nie ma po tym zmywania, robi się samo i wszystkim smakuje.
Można dowolnie zmieniać składniki. Chcesz zrobić coś na kolację – voila! Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru, tylko zioła albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj!



Składniki
-3 jajka
-70 g cukru
-300 ml mleka
-pół łyzeczki aromatu waniliowego
-szczypta soli
-70 g mąki
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-truskawki
-cukier puder do osypania bądz bita śmietana



Nastawić piekarnik na 180 st. C (termoobieg) lub 175 stopni w tradycyjnym.. Osuszyć truskawki .

Lekko nasmarować naczynie lub naczynka żaroodporne masłem , ja użyłam naczynia TERMISIL

 classic 3.6 L 

włożyć do środka owoce. 





Cukier ubić z jajami, mąką, mlekiem i aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia.Zalać truskawki ciastem, umieśćić w piekarniku i piec ok. 35 minut, aż całość będzie zezłocona i lekko napuszona, a patyczek wbity w środek będzie lekko wilgotny, lecz czysty. Wyjąć z piekarnika, podawać ciepłe, letnie lub w temperaturze pokojowej. Oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.




Jeśli masz Cooking Chef to ON zrobi wszystko za Ciebie ....postępuj tak- zamocuj trzepaczke i ustaw temp. na 60 stopni,do misy włóż jajka i cukier, ustaw prędkość mieszania na pozycję 4 i ubijaj ,aż temperatura osiągnie 60 stopni. Wyłącz podgrzewanie i zmniejsz prędkość do minimum. Dodaj bardzo wolno mleko z aromatem i szczypta soli, ubijaj. Następnie wsyp bardzo wolno mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijaj wolno aż składnikisie połączą. 




Zalej truskawki lub np.wiśnie i od razu do 

piekranika na 180 stopni.






Smacznego !






1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !