sobota, 14 czerwca 2014

Groszki wszelakie z makaronem



Moim marzeniem kulinarnym jest być w Neapolu poznać tajniki kuchni neapolitańskiej..Neapol to nie tylko pizza margherita...ale .... Neapol słynie również, ze swoich domowych makaronów z mieszankami różnorakich grochów , groszków i zbóż,w ich języku to LEGUMI, u nas znane jako BOBOWATE. 

W czasie zimowym je się dosyć często ten typ makaronów, a w czasie letnim , pomija się groszki typu Jasiek. I potrawy te podaje się schłodzone. Mają wysoką wartość odżywczą, są prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów !
A dziś jakaś niewyrazna pogoda, burza się zerwała, wiatr..i ta wiosna szalona dziwna jakaś jest. Niby tez słonko świeci. Dlatego zamarzyłam sobie NEAPOL< gdzie pogoda równie niestała tak na wiosnę jak w lecie...i
dziś właśnie, postaram się odtworzyć klasyczną wersję makaronu z mieszanką groszków, gdyż mam na nią wielką ochotę. Jak pojadę do Neapolu ..to będzie to pierwsza rzecz, na która się wybiorę. Miejmy taka nadzieję!

Składniki
  • 200 g conchiglie rigate MALMA-klik
  • 200 g mieszanki groszków wszelakich
  • seler naciowy
  • listki bazylii
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • peperoncino
  • oliwa z oliwek
  • czarny pieprz lub sól ziołowa
  • suszone pomidory z czosnkiem niedzwiedzim, opcjonalnie
  • parmezan lub grana starte na płyteczki

Wykonanie.


Wypłukać porządnie groszki , zalać zimna wodą, gotować pod przykryciem nawet do półtorej godziny ,aż zmiękną. 





Dołożyć seler naciowy, bazylię, peperoncino-szczyptę, sól, czosnek, przykryć i gotować jeszcze troszkę. Międzczasie ugotować conchiglie rigate Malma w osolonej wodzie. Kocham ten typ makaronu, calutkie nadzienie sie do niego wciska ! 


 Ugotowane conchiglie rigate odcedzić i wymieszać z oliwą z oliwek, wyłożyć na półmisek. 


Położyć obok łyżką gęste nasze ugotowane groszki wszelakie.



Polać oliwą z oliwek , dołożyć sporo parmezanu lub grana w cieniutkich płatkach, posypać opcjonalnie suszonymi pomidorami i czosnkiem niedzwiedzim,posypać listkami bazylii i …....podawać z dwoma łyżkami. Posłużą one do przemieszania całości.




 

 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !