niedziela, 22 czerwca 2014

Piersiątka z kurczaka na parze inaczej



Zróbmy cos po polsku, elegancko...ale zdrowo. Zróbmy sobie obiad na parze!


Składniki
-kilka ziemniaczków
-szparagi
-pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze części
-pieczarki
-ser żółty wędzony
-czosnek
-przyprawa-suszone pomidory i czosnek niedzwiedzi-to opcjonalnie
-3 łyżki siekanego koperku, w nim tkwi sekret
-sól,pieprz,oliwa z oliwek




Do sitka, w którym gotujemy na parze, lub parowaru ,wkładamy na dno folie aluminiową. Piersi z kurczaka mieszmy z oliwą, solą, czosnkiem, czosnkiem niedzwiedzim i suszonymi pomidorami, dodajemy koperek, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Sikto wkladamy po godzinie na parę i załączamy parowar, dusimy na parze do miękkości. Wyjmujemy folie z parowaru, w moim przypadku z CC Major-a, przykrywamy ,a następnie układamy na sitku ziemniaki i szparagi. Parujemy do miękkości.



Odkładamy na bok. Na 2 minutki wkładamy naszą folie , dodajemy sera i jeszcze na parze podgrzewamy aż do rozpuszczenia się sera.





Wykładamy na talerze, podajemy z ulubioną sałatką.




 Taki obiad niesmażony, jest bardzo aromatyczny. Wszystkie wartości odżywcze zostają tak w warzywach jak w mięsku, które samo rozlywa się w ustach, jestmiękkie i bardzo soczyste!


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !