środa, 18 czerwca 2014

Ucieraniec z truskawkami na deser



Propozycja ciasta prostego jak drut. Ciasta, które może zrobić każdy, kto potrafi uzywać miksera.
Przepis bierze udział w konkursie


Składniki proste, bo w prostocie tkwi esencja smaku,nieprawdaż? Ciasto jest idealne do pracy, na wynos, w podróży, na plażę, na piknik..wszędzie...zamiast kupowania snacków po drodze. Jest tak banalne w wykonaniu, zawsze wychodzi i aż dziw, że coś tak prostego, tak genialnie smakuje!

Składniki na bardzo dużą blachę
-8 jajek
-3 szklanki mąki
-2 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 margaryna 250 g

Kruszonka
-80 g zimnego masła
-150 g mąki
-100 g cukru
-truskawki

Wykonanie kruszonki- Do miski włóż zimne masło, dodaj cukier i podziób to widelcem, a widelcem dlatego,
że ciepło Twojej dłoni spowoduje, że masło się roztopi i wtedy powstanie jednolita masa, a nie piasek grudkowaty.
Kiedy masło z cukrem równomiernie się połączy, dodaj mąkę i nadal urabiaj to wszystko widelcem. Kruszonkę włóż do lodówki.

Wykonianie ciasta-

Stopić margarynę. Ubić jaja z cukrem na puszystą masę.Dodać mąkę, i wymieszać mikserem, następnie wlać roztopiona margarynę. Wymieszać mikserem. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.wypłukane i osuszone truskawki nalepiej cale szybko ułzoyć na wierchu,nie żałować sobie, im więcej tym lepiej i ..ciasto będzie wyższe. Po wierzchu posypac kruszonka i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 35/45 minut, to zależy od piekarnika. Najlepiej sprawdzać od czasu do czasu po upływie pół godziny, suchym patyczkiem.


Wyjąć, schłodzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !