środa, 2 lipca 2014

Obiad w sosie własnym



Tak bardzo  miałam ochotę na coś co by było polskie, miało mięsko, ale też było zdrowe, niesmażone , nieprzetwarzane itd. I postawiłam na piekarnik! Bo to zawsze mniej roboty.
Użyłam naczynia żaroodpornego.



I stały się żeberka mięsne pyszne aromatyczne, z młodymi ziemniakami i marchewką...i sałatka. Tak przygotowane jedzonko, na pewno wydobędzie max smaku i żadna witaminka się  nie zmarnuje. 

Składniki
-żebrka mięsne – ilość to zależy od apetytu
-młode ziemniaki
-marchewka
-dużo koperku
-zielona sałata, pomidor, ogórek , itd.
-jogurt naturalny
-sól, pieprz,oliwa z oliwek, czosnek
-liść kapusty- genialny 

Najpierw żeberka solimy, dajemy oliwę z oliwek,sporo czosnku,piperz i przyprawy wg.gustu i smaku. Wkładamy do lodówki nawet na całą noc aby się przegryzły i zamarynowały.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym ,dodajemy marchewkę, ziemniaki, posypujemy koperkiem, dodajemy jeszcze czosnek, oliwę z oliwek, troszkę wody i przykrywamy liściem z kapusty, a następnie pokrywką. Liść z kapusty ma ogromne znaczenie, wszystko się nam sparuje elegancko. 



Wkładamy do piekarnika na 200-220 stopni i pieczemy do miękkości żeberek.
Podajemy z sałatką jaką chcemy. Obiad ma genialny smak , który zachowal się dzięki duszeniu w sosie własnym i pod liściem kapusty, który zobaczcie co się z nim stało! 
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !