wtorek, 29 lipca 2014

Ogórki małosolne-polska klasyka




Podejrzewam , że każdy kiedyś spróbował zrobić sobie ogórka małosolnego.Choćby z ciekawości czym się to ten ogórek malosolny od kiszonego w smaku różni, ano różni się różni.



Małosolny jest delikatniekszy...a i po trzech dniach gotowy do spożycia.
A przygotowanie to góra 15 min.Więc raczej warto.



Składniki to
  • ogórki gruntowe – najlepiej małe i twarde sztuki- ilość zależy od tego ile chcecie tych ogórków sobie zrobić.
  • Sprawą ważną jest stosunke soli do ilości wody.
  • przegotowana i ostudzona woda
  • sól – dwie łyżki na 1,5 l wody
  • główka czosnku na jeden większy słój
  • kilka cm korzenia chrzanu
  • pęczek kopru
  • świeże liście (np. chrzanu, krzewu owocowego lub inne dostępne często w zestawie z chrzanem, koprem i czosnkiem) – bez liści jednak też damy radę zrobic dobre ogórkiOgórki trzeba umyć, usunąć szypułki, lekko odciąć końcówki- to jakiś sekret mamy. Na dno włożyć chrzan czosnek i koper.Ułożyć ogórki dość ciasno.Pomiędzy ogórkami wcisnąć jeszcze kopru, czosnku, liście i chrzan.

Tak przygotowane ogórki odstaw w nienasłonecznione miejsce. Po dwóch – trzech dniach woda powinna zmętnieć, a ogórki nabiorą bardziej żółtawego koloru. Po trzech dniach powinny być idealne, ale warto spróbować kawałek już po 48 godzinach od ich nastawienia.

Smacznego!


2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !