Ogórki małosolne-polska klasyka
Podejrzewam
, że każdy kiedyś spróbował zrobić sobie ogórka
małosolnego.Choćby z ciekawości czym się to ten ogórek malosolny
od kiszonego w smaku różni, ano różni się różni.
Małosolny
jest delikatniekszy...a i po trzech dniach gotowy do spożycia.
A
przygotowanie to góra 15 min.Więc raczej warto.
Składniki
to
- ogórki gruntowe – najlepiej małe i twarde sztuki- ilość zależy od tego ile chcecie tych ogórków sobie zrobić.
- Sprawą ważną jest stosunke soli do ilości wody.
- przegotowana i ostudzona woda
- sól – dwie łyżki na 1,5 l wody
- główka czosnku na jeden większy słój
- kilka cm korzenia chrzanu
- pęczek kopru
- świeże liście (np. chrzanu, krzewu owocowego lub inne dostępne często w zestawie z chrzanem, koprem i czosnkiem) – bez liści jednak też damy radę zrobic dobre ogórkiOgórki trzeba umyć, usunąć szypułki, lekko odciąć końcówki- to jakiś sekret mamy. Na dno włożyć chrzan czosnek i koper.Ułożyć ogórki dość ciasno.Pomiędzy ogórkami wcisnąć jeszcze kopru, czosnku, liście i chrzan.
Tak
przygotowane ogórki odstaw w nienasłonecznione miejsce. Po dwóch
– trzech dniach woda powinna zmętnieć, a ogórki nabiorą
bardziej żółtawego koloru. Po trzech dniach powinny być idealne,
ale warto spróbować kawałek już po 48 godzinach od ich
nastawienia.
Smacznego!
Jakiej soli uzyczeby nie zrobily sie 'kapcie"??
OdpowiedzUsuńUżyłam soli morskiej jodowanej
Usuń