niedziela, 27 lipca 2014

Sałatka nie tylko na zimę- marynowana



Kolejna sałatka na zimę, szkoda tylko , że ja widzę , iż ta sałatka na pewno zimy nie doczeka. Dlaczego? Dlatego, że genialnie pasuje właśnie teraz! Po schodzeniu w lodówce, bo tylko wtedy smakuje naj naj naj...jest genialna do kanapek, do bułki, do grilowanego mięsa...!
jest to powiem lata i świeżości . Niektórzy zalewę odcedzają i wyrzucają...tej się nie da wyrzucić...taka dobra!
Na zimę sałatka.
Ale idealna również właśnie teraz!




Oto orientacyjnie podaję skladniki, wiadomo, że każdy ma swój smak w doprawianiu i niektórzy , tak jak ja, często, zrobią NA OKO !

Składniki

4 kg ogórków
1,5 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg papryki
zalewa:
1 szklanka octu 10% JAMAR
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 płaskie łyżki soli
2 łyżki pieprzu
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
Ja dodałam troszke szczypiorku,ale na prawdę malutko,od czasu do czasu troszkę zieleni przebija ze słoiczka...





Ogórki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebulę i paprykę pokroic w paski bądz piórka. Marchewkę obrać i pokroić w julienne lub jak ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli i pieprzu oraz papryki, zimna zalewę, nie gotujemy jej. Składniki sałatki dokładnie wymieszać z zalewą i zostawić na pół dnia, nawet na cały, w chłodnym miejscu. Od czasu rekami przemieszać należy i spróbować celem dołożenia cukru bądz soli.Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut .




12 komentarzy:

  1. Sałatka wygląda smakowicie. Mam tylko pytanie, czy te składniki wystarczą na ilość słoików na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słoików jest więcej i różnej wielkości, nie zmieściły się do zdjęcia.Wlaściwie nie wiem ile jest tych słoików, gdyż zaraz po wykonaniu rodzina sobie niektóre po prostu zabrała ze sobą.

      Usuń
  2. Taką samą sałatkę robię co roku na zimę do słoików. Tylko cebuli, marchwi i papryki daję po pół kg. I jest naprawdę pyszna. Zawsze zostawiam sobie salaterkę do obiadu ;-). Mogę zaproponować oszczędność czasu: ja ogórków nie obieram ze skórki i tak zmiękną.
    Joanna zalewa jest wystarczająca do podanych składników, ponieważ po dodaniu soli ogórki puszczą sok i ilość zalewy podwaja się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak też myślalam, żeby nie obierać, ale te mialy strasznie twardą łupę i bałam się, ale następnym razem skorzystam z rady, dziękuję. Bo obieranie ogórasków to jednak czasochłonne jest bardzo. Dokładnie , po napełnieniu słoików, zalewy wręcz , przynajmniej mnie-zostaje.Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Zrobiłam i jem z kanapkami !dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. tego roku zrobie,ale jak poznam swoja rodzinke tak salatka zimy nie doczeka

    OdpowiedzUsuń
  5. robię własnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam nadzieję ,że jest pyszna jak Panie napisały bo właśnie szukam jakiegoś nowego przepisu i mam zamiar z niego skorzystać . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmm, wygląda bardo apetycznie. Muszę kupić składniki i koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej zrobić więcej, bo trochę się wyje tej sałatki zanim trafi do sloików ;-)

      Usuń
  8. A można dodać kapustę ? co sądzicie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre pytanie...nie próbowałam, ale pomysl wart testu :-)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !