czwartek, 14 sierpnia 2014

Expresowy placek ze śliwkami, w którym śliwki...nie opadają



Oto przepis na placek ,którego składniki można zapamiętać bez problemu i robić "z głowy" następnym razem.Jest prosty, zawsze wyjdzie i niebiańsko smakuje. A śliwki nie idą "na dno".


Składniki

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru 
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
7 łyżek śmietany 12 lub 18 proc.
12 łyżek oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- może być aromat waniliowy
ok. 12 śliwek



Mąkę przesiewamy i łączymy  z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej i ekstrakt z wanilii - delikatnie miksujemy. Odstawiamy misker. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na górę wykładamy wydrylowane, przepołowione na pół śliwki (skórką do dołu).
Uwaga- ja swój zrobiłam z..kruszonką!




 Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 min. w temp. 160 stopni (należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Ja dodatkowo dałam ...kruszonki. Miałam zamrożona jedną porcję. Wydaje mi się ,że z kruszonką placek jest lepszy!

Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Fajny przepis, a ciacho wyszło modelowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :)

    Zapraszam : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placek identyczny jak na zdjęciu! PYSZNY;-) u MNIE UTRZYMAŁ SIĘ CAŁE 2h;-);-) Jutro robię znowu...

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ciasto ze sliwkami,z jabłkami tez

    OdpowiedzUsuń
  6. Ze śliwkami lub rabarbarem najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a mi ciasto wyszło trochę "kluchowate" ):

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !