piątek, 29 sierpnia 2014

Przystawka na dużego głoda



Jest to przystawka, która ma zaostrzyć smak, sprawić, że zapragniecie więcej i więcej. Składniki muszą być najwyższej jakości i w żadnej sposób nie mogą być podróbkami. Dodatek zieren sprawi, że wielki głód się uciszy a Wasze pragnienie oraz pragnienie Waszych gości, na danie główne w znacznym stopniu wzrośnie...

Składniki

-świeży szpinak
-salsa di pomodoro robiona w domu- te sosy z butelek marki nijakich są zbyt kwaśne i dziwne jakieś.Lepiej przygotować salsę w domu ze świeżych pomidorów , to nic trudnego.
-czosnek, dużo czosnku
-ricotta
-masło
-sól, pieprz, oliwa z oliwek
-ziarna prażone najwyższej jakości , od ziarenkowo gdyż sa to mieszanki gotowe i idealnie wyważone, w moim przypadku jest to mieszanka Słoneczne Pola



Na maśle podduś czosnek żeby nie był nawet lekko podpieczony, ma być maślany, miękki, biały. 




Dodaj sosu pomidorowego robionego w domu z pomidorów słodkich jak te koktajowe sycylijskie Cilieggino di Pachino. 



Następnie na wszystko włóż szpinak i przykryj, duś do momentu kiedy szpinak opadnie i się po prostu udusi. Mieszaj od czasu do czasu.Możesz dodać oliwy z oliwek. Do lekko chłodnego szpinaku dodaj kubeczek ricotty- kto mieszka w miejscu gdzie ma dostęp do ricotty na wagę lub „pod drzwi od owczarza” ten wie, że taka ricotta ma smak niezapomniany i żaden inny ser nie jest w stanie jej zastąpić! Jeśli nie macie dostępu do takowej, wystarczy i jest bardzo dobra ricotta w kubeczku , sprzedawana w Polsce – Galbani.
Wymieszaj ricottę z odrobiną sosu , który wytworzył się podczas duszenia szpinaku z sosem, do momentu ,aż powstanie gładka papka. Dodaj do szpinaku , wymieszaj. Upewnij się, że wszystko jest idealnie popieprzone, i posolone.


Nakładaj do indywidualnych, „jednoosobowych naczynek”- mogą być kokilki i obficie posyp ziarnami. Podawaj z grissini i parmeńską szynką, nie zapomnij o winie.
Podczas gdy goście będą zajęci taką przystawką Ty możesz wymknąć się do kuchni i zająć daniem głownym...

Smacznego !




1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !