poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Tarta ze szpinakiem


Dostałam wspaniały szpinak i od razu postanowiłam go spożytkować na tarcie.
Prosto elegancko i smacznie...

Składniki

-200 g mąki
-100 g masła
-3 łyżki zimnej wody
-pół łyżeczki soli

Na farsz

-szpinak świeży lub mrożony, ja mam świezy
-3 pokazne ząbki czosnku
-pół szklanki sosu pomidorowego
-3 łyżki śmietany
-2 jaja
-sól,pieprz,masło

Na wierzch ser

Ze składników na ciasto , wyrób kulę i oblep ciastem formę do tarty uprzednio nasmarowaną masłem i posypana bułka tartą. Włóż do zamrażarki na10 minut.


 Przygotuj farsz.
Na maśle uduś czosnek, dodaj sos pomidorowy i dołóż szpinaku, duś pod przykryciem.




Następnie 2 jaja i śmietanę zmiksuj i dodaj do szpinaku aby powstała masa, odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku !




Schłodzoną formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyciąg i ostudz ciasto. Gdy podpieczone ciasto będzie chłodne , połóż jeśli chcesz kilka plasterków dobrej szynki, ale niekoniecznie. 


Wyłóż na wierzch masę szpinakowo-śmietanowo-jajeczną, połóż ser na wierzchu i ..zapiekaj około pół godziny.




Podawaj ciepłą ,ale nie gorącą, zimna też jest bardzo dobra !





Ja podałam z ziarnami , gdyż pasują idealnie , nie mówiąc już o tym jak smakuje taki kawałek wybornie zaziarenkowany...!

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !