piątek, 26 września 2014

Minestrone



Najpierw zacznijmy co to jest minestrone.
Najlepiej Wam to wytłumaczy ...Wikipedia !
Minestrone - zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna.
Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch. Nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii.

Jest prosta jak drut w wykonaniu.
We Włoszech robiona zazwyczaj z mrożonek-mieszaniny nawet do 15 rodzajów warzyw-czego mnie tu brakuje bardzo,bardzo,bardzo!
Spożywana głównie w okresach nazwijmy to zimniejszych, deszczowych, z dodatkiem ostrego oleju z papryczek, oliwy z oliwek.

Składniki
  • paczka mrożonek- im więcej składnikow tym lepiej.
  • Woda- mało- ma tylko pokryć warzywa
  • oliwa z oliwek,sól,pieprz
  • czosnek,bazylia

Mrożonki wsyp do garnka,dolej wodę,posól, popieprz do smaku, dodaj czosnek, bazylie. Gotuj do miękkości- w razie potrzeby uzupełnij wodę.
Nakładaj na talerze- dodaj oliwę z oliwek.
Można ja jeść z chlebem lub z makaronem, jak kto woli. Ja do pierwszej wersji nie dalam nic, a do drugiej dodałam makaron .
Smacznego !






4 komentarze:

  1. idealna! chętnie wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i pozdrawiam serdecznie i smacznie !

      Usuń
  2. bardzo lubię tą zupę, muszę skorzystać z Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję.Minestrone właściwie samo się robi . I jest teraz bardzo potrzebne.Idzie jesien- już jest! Pozdrawiam !

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !