piątek, 3 października 2014

Rafaello – ciasto bez pieczenia

kokos,rafaello,ciasto bez pieczenia,budyń,krakersy,pysznie i łatwo, szybko,

Zrobiłam właśnie Rafaello, bo mówią, że proste i ..że pyszne, a jako, że nie robiłam NIGDY to tym razem musiałam zrobić, razem z ciastem o pięknej nazwie Królewiec, ale o nim w następnym wpisie.


Moje Rafaello, nie jest mulące, bo mu odjęłam cukru.Dobrze jest go zrobić o cały dzień przed podaniem, by poleżał sobie w lodówce, a smak tego ciasta bez pieczenia to jest rewelacyjny na trzeci dzień właściwie.
Ja go robiłam w ...kilka minut ,poza czasem chłodzenia budyniu. Rozmiar blachy 40 x 24

SKŁADNIKI:

½ l mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka mąki pszennej 
1 mały cukier waniliowy 
½ szklanki cukru 
2 paczki krakersów (np. po 170 g) 
200 g masła 
200 g wiórek kokosowych od Skworcu 
2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego lub wódki

Wykonanie

Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka.
Resztę mleka zagotować, dodając cukry.
Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość, aż zgęstnieje.
 Do tak ugotowanego budyniu (ciepłego, czyli nie gorący, nie zimny i sztywny. Lekko ciepławy, lekko), dodać masło i dokładnie zmiksować.
Na końcu wlać likier i wsypać 150 g wiórek, wymieszać łyżką.
  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć warstwę krakersów, nastepnie masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy. 
50 g wiórek wysypać na rozgrzaną patelnię i delikatnie uprażyć na jasnozłoty kolor.
Posypać całość i do lodówki na noc.

kokos,rafaello,ciasto bez pieczenia,budyń,krakersy,pysznie i łatwo, szybko,


kokos,rafaello,ciasto bez pieczenia,budyń,krakersy,pysznie i łatwo, szybko,

Smacznego !


kokos,rafaello,ciasto bez pieczenia,budyń,krakersy,pysznie i łatwo, szybko,

kokos,rafaello,ciasto bez pieczenia,budyń,krakersy,pysznie i łatwo, szybko,

50 komentarzy:

  1. Rafaello zawsze dobre! Wpraszam się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. ..właśnie lubię Cię na FB ..zapraszam też do mnie !

      Usuń
  3. idealne wyszło i piękne warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie ciasta - studiuję, nie mam miksera, więc wszystko musi być smaczne, ale za to łatwe i szybkie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealnie wyszło i jakie piękne warstwy :)
    Pozazdrościć.
    No i zawsze pyszne!
    Pozdrawiam
    Szkat

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealnie wyszło i jakie piękne warstwy :)
    Pozazdrościć.
    No i zawsze pyszne!
    Pozdrawiam
    Szkat

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale że słone krakersy, a nie herbatniki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak krakersy bo krakers jak poleży i napęcznieje to się zneutralizuje i bajer polega na tym że się ladnie podniesie i rozwarstwi i co za tym idzie nie opadnie i rozciapie jak herbatnik właśnie.

      Usuń
    2. Też mnie zaskoczył ten krakers, wypróbuję na pewno

      Usuń
  8. Szkoda ze nie ma podanych wymiarow bkachy ,dla mniej doswiadczonych pań byłoby latwiej.Ale ciasto reqwelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...dziękuję za sugestię, pprawię się następnym razem...bo mam chyba z 15 blach różnej wielkości i nie pamiętam w której to Rafaello siedziało ...

      Usuń
    2. Wymiary blachy sa podane na poczatku 40\24

      Usuń
    3. Podsno przeciez wymiary blachy przed skladnikami

      Usuń
  9. mam pytanie odnośnie ilości mleka. ma być 1,5 litra, czy 1,5 szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pół litry mleka, odlać 200 , resztę zagotować. w tych 200 ml rozmieszać budyń, mąki itd itd

      Usuń
  10. jakiej wilekosci blachy pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
  11. ja tez robilam na takiej blaszce, ale mi kremu nie ztarczylo :( wiec ugotowalam budyn w 300ml mleka, goracy wylalam na krakersy i posypalam wiorkami :) jutro jak ukroje to dam znac jak mi wyszlo :)

    a w innej sprawie, mam przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia, ale z obawy, ze nie wyrosnie, dodaje proszek, ale czy slusznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,podaje przepis na biszkopt rodem z Włoch.Włosi nie używają proszku do pieczenia tak jak my do biszkopta. Oto przepis na biszkopt genueński http://zkuchnidokuchni.blogspot.com/2014/07/biszkopt-genuenski.html

      Usuń
    2. Ja nigdy nie piekę biszkoptów z proszkiem i zawsze wychodzą :) Nie ma co się obawiać. Spróbuj .... :) to zupełnie inna klasa i smak. Na mojej stronie znajdziesz jeśli chcesz przepis ale widzę, że i tutaj masz już linka. Powodzenia.

      Usuń
  12. mowie wam, rafaello odlot!!! zrobilam w piatek, kroilam w sobote i bylo, hmy, sobre, ale w niedziele - mistrzostwo!!! juz wiem, ze to moje ulubione ciasto :)

    dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie - wypróuję...Serdecznie pozdrawiam z podziękowaniem...Ciepełka życzę :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam. Czy masa do tego ciasta ma miec konsystencje kremu czy bardziej przypominajaca budyn? Zrobilam wszystko tak jak jest w przepisie i wyszla mi wlasnie ta druga, dlatego tez boje sie, ze moje wysilki poszly na marne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam. Proszę mi powiedzieć czy ten ciepły budyń od razu miksujemy z masłem? Czy trzeba czekać wszystko wystygnie i wtedy ubijamy?
    Dziękuje z góry za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam i jest fantastyczne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Chwalę się ! Zrobiłam!
    Krakersy sa super. Tak fajnie sobie napęczniały! Ja dodałam likieru amaretto , nie mam dzieciaków. Jakie to dobre i jakie to proste !
    DZIĘKUJĘ!

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam dzisiaj Rafaello.Robi się je naprawdę błyskawicznie.Nie możemy się doczekać aby móc ukroić kawałeczek:-))






    OdpowiedzUsuń
  19. Nie bedzie słone od krakersów?

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie przełykam ślinę i biję się w pierś, że nie mam krakersów!!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Kasiu skusiłam się, zrobiłam - jesy pycha. A fakt, że robi się je w 5 minut bomba. Jedyny problem ma z tym, że pisałyście, że najlepiej smakuje na 3 dzień - u mnie nie doczekało :)

    OdpowiedzUsuń
  22. A budyń ma być na 0,5 litra czy na 3/4 ?

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja tez zrobiłam wczoraj i dzis probuje ...jest super tylko dodałam od siebie polewę z czekolady z orzechami (drobne irzechy) i na to prażone wiorki a i budyń zrobiłam z kremu na karpatkę ale pycha polecam ps.chcialam dodac zdjęcie ale się nie da

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam.
    Prosze o uściślenie jak to jest z tym budyniem. W przepisie jest podane, iż do ciepłego budynie należy wmieszać masło, natomiast w odpowiedzi na któryś komentarz, iż budyń ma być najpierw wychłodzony. To jak powinno to być? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciepły ,letni, nie zimny. Lekko przestudzony :-)

      Usuń
  25. O kukułka, trafiłam tu już po kolacji ��a tu tak przesmacznie. Robiłam kiedyś a nie mam przepisu. Już MAM. Muszę zrobić, prawie czuję że zajadam. Dzięki za smakołyki tej stronki. Pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !